Lagerfleld byl žijící legenda, módě dal všechno, říkají experti

20. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Muž, který obětoval módě celý svůj život, žijící legenda a možná nejvlivnější návrhář 20. století byl podle českých odborníků na módu i jejích tvůrců Karl Lagerfeld. Ikona světové módy zemřela ve věku 85 let. Odešel tak poslední z éry módních velikánů, který módní tvorbu vnímal jako umění. Dvěma slavným módním domům byl věrný desítky let, což je nevídané. Někteří z odborníků, které ČTK oslovila, ho označují jako tvůrce slow fashion, tedy pomalé módy, která je v kontrastu s dnešní rychloobrátkovou tvorbou.

“Karl Lagerfeld byl bezesporu nejvlivnějším návrhářem 20. století a jedním z nejinspirativnějších designérů vůbec. Ostatně, pokaždé, když se mě někdo zeptá, proč pracuji pro dámský časopis, vzpomenu si na jeden jeho citát, který dokazuje, že byl Lagerfeld také jedním z nejvtipnějších módních tvůrců naší doby: Oblékat ženy je přeci ta druhá nejkrásnější věc na světě,” řekl ČTK šéfredaktor české verze časopisu Elle Petr Matějček.

“V jeho tvorbě pro módní dům Chanel, v každé kolekci, i té poslední, byl odkaz Coco Chanel, ale přitom tam dával svou kreativitu. To je velmi vzácné, aby ctil DNA té značky a dával tam svou kreativitu. Je to velmi těžké,” řekla ČTK návrhářka a pedagožka Liběna Rochová. Lagerfeld inspiroval několik generací a patřil by mu za jeho tvorbu pomník, doplnila.

Karolína Otevřelová, šéfredaktorka českého Harper´s Bazaaru, říká, že Lagerfeld byl prodlouženou rukou Coco Chanel. “Přestože značku zmodernizoval, tak ctil její odkaz a udělal z ní jednu z nejžádanějších značek na světě. Svým způsobem definoval moderní luxus. Ve Fendi zase dokázal i takovému rozporuplnému materiálu jako jsou přírodní kožešiny udržet popularitu a vdechl jim nový život. Zároveň se nebál ani spolupráce s masovým řetězcem H&M,” sdělila ČTK.

Podle slovenského fotografa Branislava Šimončíka Lagerfeld přes sedm dekád představoval unikátní inovativnost a pochopení vysokého módního umění a kontextů světa módního průmyslu. “Byl to všestranně nadaný umělec, který ovlivňoval svou nadčasovou tvorbou miliony lidí po celém světě. Byl to umělec myšlenkově svobodný, vášnivý, disciplinovaný, striktní k sobě a svému okolí, ale laskavý,” uvedl.

“Byl jeden z posledních svébytných tvůrců, kteří dokázali na základě vlastního rukopisu, myšlenky a pojetí určitého zeitgeist vytvořit velkolepé dílo se vším pompou a detaily,” říká Jan Boublík, módní editor časopisu Marie Claire. Dnešní designéři jsou podle něj při tvorbě kolekcí daleko mechaničtější a jsou čím dál víc ovlivněni pohyby trhu a marketingem. “Byl to obrovský pracant, lidé z jeho okolí tvrdí, že ještě z lůžka v nemocnici rozdával pokyny. Jeho genialita tkvěla právě v nepřetržité práci a neomylné sebedůvěře. Byl talentovaný návrhář, ale i výborný obchodník, uměl sebe i svou tvorbu prodat a mnohdy ho k lepším výkonům hnala touha zastínit své vrstevníky,” uvedl Boublík, podle něhož úmrtí Lagerfelda předznamenává změnu v módním průmyslu.

“Karl Lagerfeld měl mimo jiné můj obdiv pro svou neustálou snahu obsazovat do svých Chanel nebo Fendi kampaní aktuálně známé herečky, modelky či zpěvačky. Na rozdíl od jiných návrhářů nebo módních domů se nechtěl ohlížet zpět do historie a jeho múzy téměř zcela výhradně pocházejí ze současné kultury,” uvedl Lukáš Loskot, ředitel pražského týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

Stylista Filip Vaněk uvedl, že nejen pro oba módní domy Fendi a Chanel, ale i pro celý módní svět je Lagerfeldovo úmrtí obrovská ztráta. “Ztrácí obrovskou ikonu a jedno z posledních velkých jmen a skutečných návrhářů nejslavnější éry, kdy móda byla luxusní a nedostupná pro běžné zákazníky. Dnes je móda daleko dostupnější, značky míří na široké spektrum lidí a vytrácí se z ní luxus,” řekl ČTK.

Zprávy - další články

Doporučujeme