Kalamita na silnicích: Sněhové jazyky, mrznoucí déšť a ledovka komplikují dopravu

2. února 2017·Zprávy·Redakce

Sněhové jazyky, mrznoucí déšť a ledovka ztěžuje řidičům cestování po České republice. Největší komplikace hlásí Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj. V Libereckém kraji dopoledne silničáři uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 13 z Mníšku na Frýdlant a hraniční přechod do Polska v Habarticích. Na Ústecku je kvůli hromadné nehodě osmi aut a kamionu uzavřená dálnice D8 poblíž hranic s Německem.

Hodně nehod bylo hlášeno také z Tachovska, kde je ledovka a namrzající déšť, nyní se tam však již situace zlepšuje.

Na Ústecku na dálnici D8 boural podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana kamion a osm nákladních aut. “Zdravotnická záchranná služba ošetřila na místě lehká zranění. Hasiči poskytli patnácti lidem provizorní útočiště v zásahových vozech,” řekl ČTK Marvan. Policie ve směru do Německa odklání dopravu na 80. kilometru, směrem na Prahu je doprava odkláněna už na německé straně. Další hromadné nehody řeší policisté na Chomutovsku, přibývá i dalších nehod.

Mluvčí plzeňské záchranné služby Martin Brejcha potvrdil, že sanitky vyjížděly dopoledne v kraji k desítkám nehod a k desítkám pádů lidí na ledu a situaci popsal jako katastrofální. “Náš dispečink musel v několika případech volat silničáře, protože jsme se nedostali do místa zásahu,” řekl. V kraji se dopoledne odehrálo na 70 nehod, mnohonásobně víc než jindy, většinou se ovšem obešly bez vážnějších zranění. Nejvážnější byl ranní střet autobusu s osobním vozem u Chodové Plané na Tachovsku. Zraněno bylo šest lidí, z toho jeden člověk těžce.

Kolony aut se tvořily i na hlavním tahu z Plzně na Domažlice mezi Plzní a Stodem. Před polednem ale silničáři potvrdili, že silnice druhé třídy jsou v pořádku a sjízdné jsou většinou i silnice třetí třídy. Silničáři jsou schopni je takové udržet, když nebude déšť neustále splachovat posypovou sůl.

V Libereckém kraji byla celé dopoledne uzavřená pro nákladní vozy silnice 13 z Mníšku na Frýdlant a hraniční přechod do Polska v Habarticích. Na zhruba dvousetmetrovém úseku Albrechtického kopce se tvořily závěje a silnici nebyly s to udržet pro kamiony sjízdnou ani dva sypače. Od 13:00 je sjízdná i silnice třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Ta byla uzavřená po celý leden. Silničáři se ale obávají, že odpoledne přijdou srážky a mrznoucí déšť.

Náledí je hlášeno i z Karlovarského kraje, nejhorší je situace na Chebsku, kde se stala asi desítka lehčích dopravních nehod. Na silnici I/6 na Prahu u Bošova blokuje provoz nehoda nákladních aut. Mrznoucí déšť a náledí jsou hlášeny také z dálnice D4 ve Středočeském kraji. V Jihočeském kraji zablokovala nehoda kamionu u obce Temešvár silnici I/29, spojnici mezi Pískem a Táborem.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před ledovkou platí ve většině krajů do dnešních 19:00.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme