Ledovka ztížila dopravu, vlaky mají zpoždění, silnice jsou zavřené

3. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Ledovka v pondělí ztížila dopravu na řadě míst České republiky, největší problémy jsou v Pardubickém, Olomouckém a Jihomoravském kraji. Například vlaky projíždějící Českou Třebovou kvůli námraze na trolejích nabírají hodinová zpoždění, ze stejného důvodu nejezdí pravidelně ani tramvaje v Brně, některé úseky silnic v regionech jsou pak kvůli namrzlému povrchu nesjízdné. Hlavní silnice jsou ale s opatrností sjízdné. Podle meteorologů hrozí tvorba ledovky do pondělního poledne.

Železničáři se potýkají s problémy zejména u České Třebové na Orlickoústecku, kde je způsobila souvislá námraza na trolejích. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Tesaře se námraza špatně odstraňuje, navíc stále prší. V úseku tak mohou podle informací na webu Českých drah jezdit vlaky jen za pomoci motorových lokomotiv, vlaky tak nabírají zpoždění. Noční vlak společnosti Regiojet z Prahy na Slovensko podle webu firmy kvůli nepříznivému počasí dokonce dosáhl zpoždění pět hodin.

Na ledovku by si na Orlickoústecku měli dát pozor i řidiči a obdobné varování platí v Pardubickém kraji i pro Svitavsko. V regionech jsou kvůli ledovce uzavřeny některé úseky silnic, například u Jevíčka, Křenova, Jaroměřic, Poličky, Trpína, Lanškrouna nebo Svitav, pod tíhou ledu se ohýbají stromy nad vozovku v okolí Žamberku.

V sousedním Olomouckém kraji se ledovka vytvořila například na některých silnicích v okrese Šumperk, pokrývá například silnici číslo 35 z Mohelnice na Moravskou Třebovou, kluzká silnice je ve stoupání neprůjezdná pro vozidla těžší než 3,5 tuny.

V Jihomoravském kraji byly nad ránem největší potíže v částech Brněnska, Vyškovska a Blanenska, například na Drahanské vrchovině, kolem Tišnova, Černé Hory a Boskovic a místy i na Znojemsku. Autobusové linky tam mají až půlhodinové zpoždění a regionální vlaky do deseti minut. Problémy postihly i brněnskou městskou hromadnou dopravu, a to kvůli námraze na trolejích a zledovatělým vozovkám ve výše položených částech města.

Na Vysočině je zavřená silnice třetí třídy mezi obcemi Police na Třebíčsku a Vysočany na Znojemsku, kam se v noci nedostal ani sypač.

Silnice v dalších krajích jsou po ošetření většinou mokré a s opatrností sjízdné, podle silničářů mohou ale namrzat. Ve vyšších polohách na nich leží i zbytky sněhu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme