Lékař tajně oplodnil pacientku vlastním spermatem! Rodina ho nyní žaluje

8. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Otřesné zjištění učinila Američanka Kelli Rowlette (36) poté, co podstoupila genetické testy. Vyšlo totiž najevo, že jejím biologickým otcem je lékař, který pomáhal jejím domnělým rodičům s umělým oplodněním. Bez vědomí manželů tehdy oplodnil ženu vlastním spermatem. Rodina nyní lékaře žaluje a dožaduje se potrestání.

Spousta lidí v poslední době využívá nové metody k rozpoznání rodinné historie a sestavení rodokmenu. Své předky totiž většinou známe pouhých několik generací nazpátek a nové vědecké možnosti nám tak pomáhají zjistit, kam vlastně sahají naše kořeny až do mnohem hlubší historie.

Občas můžeme při podobném pátrání objevit něco, co nás překvapí – například někoho slavného, nebo předky z lokality, jakou bychom nečekali. Když se Američanka Kelli Rowlette z Washingtonu rozhodla, že podstoupí genetické testy, které jí měly poodhalit její původ, čekalo ji však naprosto šokující zjištění již pouhou generaci nazpátek.

Podle společnosti Ancestry.com, která se specializuje na sestavování rodokmenů a dokonce provádí i vědecké testy rozebírající lidskou DNA, totiž jejím otcem nebyl ten, kdo ji vychoval. Vědci přiřadili její jméno ke konkrétnímu muži, který shodou okolností poskytl svou DNA této společnosti také. Byl jím lékař Gerald E. Mortimer žijící zhruba 850 kilometrů daleko.

Když Rowlette uviděla na výsledcích toto jméno, myslela si, že jde o chybu a byla testem dost zklamaná. V době jejího početí totiž byli její maminka Sally Ashby a tatínek Howard Fowler šťastně svoji. Se svým zklamáním se jim svěřila, protože je výsledky genetického rozboru pochopitelně zajímaly.

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Když ovšem nyní již rozvedení manželé uslyšeli jméno údajného otce, pořádně v nich hrklo. Doktor Mortimer byl totiž právě tím lékařem, který jim v 80. letech v Idahu pomáhal Kelli umělým oplodněním stvořit. V té době řekl páru, že by se jejich šance na úspěch podstatně zvýšila, kdyby se manželovo sperma namixovalo s podobným dárcem.

Rodiče, ač neradi, souhlasili. Řekli jen, že musí jít o muže vysokého více než 180 cm a s vysokoškolským vzděláním. Co však nikdo nečekal, bylo to, že lékař oplodní svou pacientku vlastním spermatem. Mortimer měl sice požadované vzdělání, nesplňoval ale požadavky na výšku. Bez vědomí manželů se navzdory tomu rozhodl pohrát si s osudem.

Po celé těhotenství se pak o pacientku Sally Ashby nadále staral a dokonce její dítě odrodil. Že celou dobu věděl, že jde ve skutečnosti o jeho dceru, naznačuje i fakt, který tehdy manželům přišel při nejmenším podivný. Když se totiž jejich ošetřující lékař dozvěděl, že se mladá rodina stěhuje z Idaha daleko do Washingtonu, nečekaně se rozplakal.

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Rodiče ženy proto okamžitě jméno poznali a čelili nelehkému rozhodnutí, jestli tuto nepříjemnou zprávu své dceři říct, nebo ji nechat v tom, že jde o omyl. Nakonec se rozhodli děsivou zprávu před svou dcerou utajit a vyrovnat se s ní sami. Co čert nechtěl, nedlouho poté objevila Kelli Rowlette svůj rodný list a právě doktor Mortimer v něm byl uveden jako porodník, který ji přivedl na svět. Tady už žena začala tušit, že něco nehraje.

Když se znovu obrátila na své rodiče, už nemohli zapírat a nepříjemnou pravdu své dceři řekli v plném rozsahu. Všichni tři se pak společně rozhodli, že je potřeba provést patřičné právní kroky, aby byl neetický čin lékaře náležitě potrestán. Rodina podala na nyní již bývalého specialistu obvinění z lékařské nedbalosti, ublížení na těle a podvodu.

Zprávy - další články

Doporučujeme