Léto s Frekvencí 1: Kterým řekám se vyhnout a rostou houby? TIPY na výlety do skalních měst

8. srpna 2017·Zprávy·Karolína Stránská

prochazka, leto, les, rodina

Teploty se opět vyšplhají k třicítkám. Ač se jedná o mírnou úlevu v porovnání s tropickými vedry, které nás zachvátila v uplynulém týdnu, i tak vám přinášíme tipy na výlety do chládku skalních měst.

Počasí

V úterý bude jasno až polojasno, místy se ojediněle vyskytne nízká oblačnost. Večer na západě počítejte místy s přeháňkami nebo i bouřkami. Teplotní maxima se budou pohybovat mezi 25 a 29 °C. Povane mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, během dne místy, zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny s nárazy kolem 15 m/s, se bude večer na západě měnit na západní.

Splavnost řek

Dobré podmínky pro vodáky vykazuje aktuálně většina českých toků. Vyhněte se Lužnici v oblasti Bechyně, Otavě na úsecích Rejštejn a Katovice. Sázava je nesjízdná u stanice Světlá nad Sázavou, stejně tak Vltava u vodní nádrže Vrané. Dostatkem vody naopak potěší vodáky Ohře v okolí Loun a Dyje po celé délce toku.

Čistota vody

Kde se bezpečně vykoupat? Podívejte se ZDE. Doporučení: Aktuálně vynechejte návštěvu hostivařského koupaliště, rybníku Valcha na Vlašimsku či rybníku Medlov na Vysočině. Zdejší vody jsou nevhodné ke koupání. Bez obav se naopak vykoupete ve vodách Tyršova koupaliště na Rakovnicku, přírodního biotopu Bilovice na Plzeňsku či pražského koupaliště Džbán.

Kde rostou houby?

Na Krkonošsku stále nasbíráte spoustu lišek a klouzků, na loukách i v lese, znovu se objevují také růžovky a kováři. Ve středočeském kraji, zejména v okolí Brd, očekávejte holubinky či klouzky, hřibovitých hub ubývá. I zde se lesy potýkají se suchem. Na Budějovicku rostou převážně babky, mnohé z nich však začínají plesnivět.

Kam za krásou českých skalních měst?

Vypravte se na skalní pevnost v Českém ráji s nezvyklým jménem Drábské světničky. Pyšní se fantastickými výhledy do okolí! Na sedmi pískovcových blocích byl nad údolím před stovkami let vybudován i skalní hrad, který do bitvy u Lipan okupovali husité.

Pět kilometrů východně od Turnova, v Českém ráji, pak leží Hruboskalské skalní město. Jedná se o třetí největší přírodní rezervaci Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Nudit se zde rozhodně nebudete. Romantická zákoutí rámuje více než 400 věží. Mezi ty nejzajímavější patří Kapelník a Taktovka, Dračí zub a Dračí věž. Nenechte si ujít ani návštěvu arboreta Bukovina.

Jen kousek odtud leží další skalní město Prachovské skály. Leží necelých 10 km severozápadně od města Jičín a vybrat si můžete ze dvou prohlídkových okruhů. Velký okruh vás provede nejzajímavějšími stezkami skalních masivů. Pokud se na delší výlet necítíte, zvolte Malý okruh. Trasa dlouhá 1,5 km vás provede skrze krásné Císařské chodby.

Zapomenout nesmíte ani na skalní město Adršpach. Výlet do Kladského pomezí pak spojte s prohlídkou méně známého, ale kouzelného skalního města na stolové hoře Ostaš u Police nad Metují.

Najdete všech sedm trpaslíků ukrývajících se ve skále? Nebude to zdaleka tak lehké, jak si možná myslíte. Trpasličí jeskyně leží u silnice na okraji Rynartic směrem do Jetřichovic a místní umělec Ernest Wahr tu do skály vytesal reliéfy Sněhurky a trpaslíků. Návštěvníky čeká výšlap do stráně, kde už na vás budou vyhlížet pohádkové postavy. Ač jsou trpaslíci krásně barevní, často se ukrývají opravdu důkladně. Jejich hledání můžete proměnit v zábavnou schovávanou pro vás i vaše děti.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme