Letošní Prague Pride se zaměřuje na rodinu, vystoupí i děti leseb a gayů

7. srpna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Rodina se stala hlavním tématem letošního festivalu Prague Pride o životě leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů, který začal dnes v Praze a potrvá do 12. srpna. Pořadatelé tak chtějí poukázat na důležitost rodinných vazeb pro život, ale i na to, že takzvané duhové rodiny nemají srovnatelné právní postavení jako ostatní domácnosti. Slyšet by tentokrát měly být i hlasy dětí, které se dvěma matkami či dvěma otci vyrůstají.

“O dětech se často mluví v souvislosti s rodinou a manželstvím. Spousta lidí si je bere jako rukojmí. Dorůstá ale generace dětí z duhových rodin, které jsou už ve věku, kdy mohou samy promluvit,” řekla ČTK mluvčí festivalu Bohdana Rambousková.

O své zkušenosti se s návštěvníky podělí děti, které vychovávají dva muži či dvě ženy. Nedávná studie Hlasy dětí ukázala, že homosexuální orientace rodičů nepředstavovala pro potomky zásadní problém. Ubližovaly jim hlavně projevy homofobie v okolí i ve společnosti, s nimiž se museli chlapci a dívky vyrovnávat.

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a leseb v Česku tehdy vyrůstalo přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo bezmála pět desítek, ostatní žily u “nesezdaných” párů. Statistici předpokládali, že by počty mohly být vyšší. Poukazovali na to, že čísla zahrnují jen ty, kteří byli ochotni údaje do formulářů uvést. Aktivisté minulý rok na tiskové konferenci prohlásili, že dětí z duhových rodin jsou minimálně 2000.

Gayové a lesby mohou v Česku uzavírat partnerství od července 2006. Registrované dvojici zákon zakazuje adopci. Řada párů potomka má buď z předchozích svazků, nebo si je pořídila. Dítě tak má oficiálně jen jednoho rodiče. Nemusí tak po případném rozpadu svazku dostat výživné, při úmrtí druhého otce či druhé matky zas sirotčí důchod. V minulém volebním období se stav pokoušela napravit skupina poslanců novelou o partnerství s přiosvojením, zákon se ale neprojednal. Nyní 46 zákonodárců navrhuje manželství i pro gaye a lesby. Petici na podporu podepsalo přes 70.000 lidí.

Jakou nálepku vám dalo vaše okolí? Všichni jsme stejní, bez ohledu na to, jak vám kdo říká. Tak se pojďme potkat v nejduhovějším průvodu na Prague Pride! ?

Zveřejnil(a) Prague Pride dne Čtvrtek 19. červenec 2018

Pořadatelé připravili na úterní odpoledne do festivalové vesničky na Střeleckém ostrově den pro manželství a rodinu s programem pro rodiče i pro potomky. V Langhansu se uskuteční pak od 18:00 debaty o tradiční rodině či o rodičovství, ve středu o zrovnoprávnění duhových rodin. Ve čtvrtek se koná setkání příbuzných LGBT lidí. V pátek se v Divadle u Valšů bude diskutovat o potřebě rodiny z pohledu lesbických seniorek. Program, který zájemci najdou na webu, není podle Rambouskové jen pro komunitu LGBT, ale i pro heterosexuály.

“Rodina je důležitá úplně pro všechny. Často se stává, že v ní jsou LGBT lidé nepochopeni, nepřijati i vyhozeni z domu. Rodiny dokážou být docela kruté. Nálepku v nich mají nejen gayové a lesby, ale i teta, která moc drbe, strýc, který moc pije, bratr, který je mamánek. Nálepky jakoby zjednodušují orientaci, ale znamenají i stereotypy,” řekla mluvčí.

Pro oficiální zahájení dnes pořadatelé připravili od 18:00 koncert na Střeleckém ostrově. Na pódiu vystoupí zpěvák Petr Kotvald, brněnská skupina Mucha a další muzikanti. Na mostě Legií kvůli dnešní akci vznikla dočasná tramvajová zastávka Duhová. V provozu bude do půlnoci.

Zprávy - další články

Doporučujeme