Liberec na 10 let pronajme skiareál na Ještědu firmě miliardáře Rattaje

30. listopadu 2017·Zprávy·Karolína Stránská

 Liberec na deset let pronajme svůj skiareál na Ještědu firmě Tatry mountain resorts (TMR) slovenského miliardáře Igora Rattaje. Po dvouhodinové debatě o tom dnes rozhodli zastupitelé města. Zastánci pronájmu si od toho slibují především rozvoj ztrátového areálu a zlepšení služeb, největším problémem jsou úzké sjezdovky. Firma převezme Ještěd od letošní sezony, řekl novinářům Rattaj.

Za pronájem a pacht lyžařského areálu získá město ročně 5,2 milionu korun, z toho 4,2 milionu je určeno na benefity pro sportovní klub.

TMR měla původně skiareál získat na 25 let, části zastupitelstva to ale přišlo jako neúměrně dlouhá doba. TMR na zkrácení přistoupila pod podmínkou, že bude moci po vypršení smlouvy uplatnit opci na dalších deset let. Město na opci nemusí přistoupit, to by ale muselo TMR zaplatit investice v zůstatkové ceně, převzít dluhy a zaplatit smluvní pokutu.

“Je to ochrana pro ně, když se jim to opravdu povede rozjet a jiné vedení města se rozhodne dát přednost jinému investorovi,” uvedl zastupitel Michal Hron (Starostové pro Liberecký kraj), který byl ve vyjednávací skupině. TMR souhlasilo i s vypuštěním další problematické podmínky, a to možností ručit za investice majetkem skiareálu.

Zprávy - další články

Doporučujeme