Lidé a jejich psi podpoří štafetou děti s rakovinou

24. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Z Milov na Žďársku se v sobotu vydají účastníci charitativní štafety kynologických hlídek 1000 mil pro jeden cíl. Výtěžek z akce podpoří Nadační fond dětské onkologie Krtek. Vedlejším efektem je podle organizátorů propagace kynologických sportů, zejména ve spojitosti s českými národními plemeny psů. Cíl štafety je 1. září v brněnské zoologické zahradě.

Na start se letos postaví osm desítek nadšenců a jejich psů. Psovodi běží nebo jedou na kole či koloběžce, jejich čtyřnozí parťáci musí etapu dlouhou 40 kilometrů zvládnout po svých. Celá trasa měří 1600 kilometrů a obtáčí Českou republiku a symbolicky se dotýká i Slovenska.

Poprvé se akce 1000 mil pro jeden cíl konala na podzim 2015. Autora myšlenky inspiroval příběh z roku 1925 o štafetovém běhu psích spřežení na pomoc odříznuté vesnici na Aljašce.

Při nultém ročníku se na podporu návratu dětských pacientů do běžného života vybralo 60.000 korun. Loni už výtěžek překročil 150.000 korun.

Nadační fond dětské onkologie Krtek je součástí Kliniky dětské onkologie fakultní nemocnice v Brně. K hlavním cílům organizace patří zlepšování kvality života dětských onkologických pacientů i jejich rodin a provozování domácího hospice pro děti, zejména v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme