Lidé postižení výbuchem bytovky v Lenoře dostanou od Prachatic 100 tisíc korun

25. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prachatičtí zastupitelé v pátek rozhodli, že obyvatelům Lenory na Prachaticku z domu, který 3. října zničil požár a výbuch, přispějí sumou 100.000 Kč. Starosta Martin Malý (Nezávislí) v pátek ČTK řekl, že finanční dar obci Lenora předají do tří týdnů.

V Lenoře mapovaly potřeby lidí, které výbuch postihl, i úřednice prachatické sociální správy. Malý je v kontaktu se starostou Lenory Antonínem Chrapanem (Lenora žije) a zjišťoval, zda je třeba ještě jiná pomoc. Podle Chrapana zatím ne.

“Je to alespoň jednorázová finanční podpora města Prachatice pro postižené občany,” řekl dnes Malý ČTK. Dodal, že kdyby byly potřeba další peníze, Prachatice by to zvážily.

V Lenoře na Prachaticku vybuchl ráno 3. října 2019 plyn v bytovém domě. Jeden člověk přišel o život, policie ho nalezla na místě výbuchu. Dva muži jsou těžce popáleni a dalších sedm lidí je lehce zraněno. Hasiči evakuovali z domu 19 lidí.

Foto: ČTK / Václav Pancer)

Výbuch a požár v Lenoře zničily obytný dům, který bude stržen. Dva vedlejší bytové domy byly poškozeny, lidé je museli opustit a teď se do nich postupně vrací. Jeden stále není obyvatelný, mění se okna.

Jihočeský kraj uvolnil 546.000 Kč ze sbírky pro obyvatele Lenory. Peníze si rozdělí majitelé bytů a lidé, kteří v nich bydleli. Sbírka kraje potrvá do března 2020.

Při neštěstí zemřel jeden muž, devět lidí se zranilo, 19 lidí muselo své poničené domovy opustit. Sbírku pro postižené zorganizovala i Lenora ve spolupráci s organizací ADRA. Na kontě je zatím přes 2,4 milionu korun, jak uvedl starosta Lenory Antonín Chrapan.

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatel domu, který při neštěstí zemřel.

Zprávy - další články

Doporučujeme