Lidice si připomínají tragédii a chtějí pomník svým letcům

10. června 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Dnes je to přesně 73 let od jedné z největších tragédií v české resp. československé historii - vypálení obce Lidice nacisty. Obec nyní chce vybudovat památník rodákům Horákovi a Stříbrnému.

Josef Horák a Josef Stříbrný na začátku druhé světové války opustili Lidice a vstoupili do zahraničního odboje. V Británii sloužili u různých armádních složek, nakonec se prosadili v RAF – Horák jako palubní střelec, Stříbrný působil jako navigátor. O vyhlazení jejich obce se dozvěděli na dálku.

Nacisté Lidice vypálili 10. června 1942, když horečně hledali viníky atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Nakonec jim stačilo spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem ve formě dopisu své milé. A jako záminka napomohlo i to, že Horák a Stříbrný létali v RAF.

V obci bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a děti, kromě několika vybraných na poněmčení, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Lidice byly ke zděšení celého světa vymazány z mapy.

Po konci války vznikl v místě tragédie rozsáhlý památník a došlo nakonec i k obnovení Lidic. Do toho ale Horák a Stříbrný jako bojovníci ze západní armády zasáhnout nesměli. Horák proto emigroval zpět do Británie, kde zahynul při cvičném letu už v roce 1949. Stříbrný po nuceném odchodu od letectva zemřel zapomenut v ústraní v roce 1976.

Jejich památník by tak měl připomínat i hrdinství všech příslušníků československé armády v odboji v letech 1939 až 1945. Vybrán bude takový návrh, který nejlépe vystihne podstatu odhodlání, které oba muži prokázali, když opouštěli rodnou vesnici s cílem bránit napadené Československo.

Zprávy - další články

Doporučujeme