Lidl stahuje další ošizené masné výrobky z Polska

16. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale. Šlo o výrobky pod privátní značkou řetězce Pikok, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. S prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Podle mluvčí Lidlu Zuzany Holé obchod tyto potraviny stáhl z prodeje na konci března, firma ukončila s dodavatelem spolupráci.

V obou případech jde o výrobce Tarczyński z Trzebnice. Inspekce jeho klamavě označené výrobky našla v březnu v jednom případě v Lidlu a v jednom případě v Kauflandu. Vždy nařídila výrobky daných šarží stáhnout z prodeje.

V aktuálním případě byly klamavě označené výrobky Pikok kabanosy extra tenké a Pikok kabanosy s chilli, v obou případech v balení o hmotnosti 120 gramů. V prvním případě mělo být 100 gramů kabanosu vyrobeno ze 143 gramů vepřového a 14 gramů hovězího. “Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny. Výrobek tak místo deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje nejvýše jeden gram, což je limit laboratorní metody,” uvedl Kopřiva.

V případě druhého kabanosu bylo na obale uvedeno, že je vyrobený ze 142 gramů vepřového a 14 gramů hovězího a stejně tak obsahoval nejvýše jeden gram hovězího.

Informace na obalu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení potraviny a tím došlo k porušení evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům,” uvedl Kopřiva.

Podle mluvčí Lidlu se vyjádření inspekce vztahuje ke kontrole z 13. března, firma výsledky obdržela 10. dubna, výrobky však už na konci března stáhla z prodeje. Když dostala od inspekce informace o pochybení, tak už žádné potraviny od tohoto výrobce řetězec nenabízel, dodala.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme