Londýnský Big Ben se na čtyři roky odmlčel. 7 zajímavostí o nejslavnějších hodinách světa

21. srpna 2017·Zprávy·Redakce

Po dvanácti úderech se v pondělí v poledne místního času (13:00 SELČ) na čtyři roky odmlčel slavný zvon Big Ben ve věži Westminsterského paláce, sídle britského parlamentu, napsala agentura AP. Kvůli generální opravě viktoriánských hodin i věže se bude ozývat jen výjimečně, například na Nový rok.

Od roku 1859, kdy byl Big Ben uveden do provozu, to bude nejdelší pauza, během níž se Londýňané a turisté budou muset obejít bez tohoto ikonického zvuku metropole.

Proti čtyřleté odmlce se ohradili i někteří zákonodárci a Big Bena při tom označili za důležitý symbol britské demokracie. Přejí si, aby byl harmonogram oprav urychlen. Labouristický poslanec Stephen Pound neskrývá svou skepsi a nemyslí si, že se opravy hodin a věže stihnou do roku 2021: “Už jste někdy slyšeli o nějakém vládním projektu, který byl dokončen podle harmonogramu a vešel se do rozpočtu?”

1. Jako Big Ben bývá často nazývána i věž, ale fakticky se tak jmenuje pouze obrovský zvon.

2. Ten váží 13,7 tuny, je vysoký 2,2 metru a 2,7 metru široký.

3. Srdce zvonu váží 200 kilogramů.

4. Věž byla v roce 2012 pokřtěna jménem nynější královny.

5. O původu názvu Big Ben kolují dvě teorie. Podle první z nich se zvon jmenuje podle Benjamina Halla, inženýra, který sestrojil hodiny na věži Westminsterského paláce. Podle druhé teorie tak byl zvon pojmenován na počest Bena Caunta, boxera těžké váhy, který žil v 19. století, napsala agentura AFP.

6. Zvuk Big Bena – zvon je naladěn na tón E a jeho údery dosahují intenzity zvuku 118 decibelů – si celý svět spojil s Británií nejprve vlivem rádiového vysílání v průběhu druhé světové války.

7. Zvon se odmlčel například při pohřbu Margaret Thatcherové, první britské premiérky, v roce 2013. Není to také poprvé, co je vyřazen z provozu kvůli údržbě, naposledy se tak stalo v roce 2007.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme