Lucie Gelemová: Portréty politiků jsou namalované tak, aby nikoho nevyvyšovaly ani nesnižovaly

4. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Lucie Gelemová. (Foto: Frekvence 1)

Až do 20. října můžete v Obecním domě zhlédnout vernisáž výtvarnice Lucie Gelemové s názvem Koho budete volit/Koho jste volili. Už na samotné pozvánce byly k vidění nejznámější politické tváře. Je tak jasné, že výstava se týká zejména hlavních lídrů letošních parlamentních voleb. Co autorku inspirovalo? To nám prozradila v Press klubu.

V Obecním domě můžete až do 20. října vidět celkem 23 portrétů českých politiků a političek. Obrazy jsou vystaveny v Českém pánském klubu. Klub je takové politické srdce Obecního domu, protože ta místnost je sama o sobě velmi významná. Zde se scházeli významní politici,” řekla Gelemová.

Všechny portréty namalovala podle fotografií, které si vybrala sama. “Vybírala jsem dlouho podle intuice, tak jak bych toho politika prezentovala. Musím říct, že většina se z nich usmívá, snažila jsem se nikoho nevyvyšovat a nikoho nesnižovat,” dodala.

View this post on Instagram

A post shared by Lucie Gelemová (@luciegelemova)

Nápad na takto netradiční vernisáž ale nevznikl v její hlavě.  Autorem celého projektu, myšlenky je můj kamarád pan Václav Budinský,” popsala s tím, že nejprve sama sobě nevěřila, že to zvládne namalovat pod tak časovým tlakem, nakonec to ale zvládla s grácií. Všechny obrazy jsou malované akrylovými barvami a například portrét premiéra Andreje Babiše je dokonce už prodaný. Také má rozdělaný obraz prezidenta Miloše Zemana, na kterém bude pracovat v následujících týdnech.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme