Lukáš Kovanda: Do budoucna se dá počítat se zvýšením daní. Většího zatížení se také dočkají paliva, spotřební daně z alkoholu a tabáku

5. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ekonom Lukáš Kovanda. (Foto: ČTK)

Jak moc se Česká republika (ČR) díky pandemii covidu-19 zadlužuje? Za co všechno si Češi v budoucnu výrazně připlatí? Proč se Česku říká "montovna"? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil ekonom a člen Národní ekonomické rady Lukáš Kovanda.

Podle ekonoma se ČR různými kompenzacemi zadlužuje rekordním způsobem.“Zachraňujeme ekonomiku, lidem zaměstnání, kompenzacemi částečně živnostníky a osoby samostatně výdělečné činné, které nemohou podnikat,” popisuje. Všechny tyto záchrané peníze jdou z kapes daňových poplatníků. Ten dluh budou v budoucnu zase platit živnostníci, podniky a nynější děti,” dodal Kovanda.

Do budoucna by lidé měli počítat s tím, že se například zvýší daně. “Umím si představit zvýšení majetkových daní, daně z nemovitosti, ale také se bude hýbat se sazbami daně z přidané hodnoty, větší zatížení doznají asi třeba paliva, dále se zvýší dramaticky spotřební daně z alkoholu, tabáku, popisuje ekonom Národní rady.

O Česku se v zahraničí říká, že je to tzv. “montovna”. “Zahraniční firmy tady mají poměrně levné závody s nízkou přidanou hodnotou. Levné z hlediska nákladnosti pracovní síly, kterou nemusí platit jako na západě. Proto se o ČR takto hovoří,” uvedl Kovanda. Z toho důvodu máme i nižší mzdy. “Na druhou stranu je tady také nízká cenová hladina,” dodává.

Německo podle ekonoma doháníme mnohem pomaleji. “Ale některé západní země doháníme, i když to není Německo, ale kdybychom se podívali na srovnání s Itálii, Španělskem, tak tam už ten rozdíl není velký,” doplnil Kovanda.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme