Macron demisi francouzského ministra vnitra nepřijal, Collomb na rezignaci trvá

2. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj Reprofoto BFMTV

Francouzský ministr vnitra Gérard Collomb, jehož demisi v pondělí nepřijal prezident Emmanuel Macron, trvá na tom, že chce rezignovat. Jednasedmdesátiletý politik, který bývá považován za jednoho z klíčových Macronových spojenců, to v úterý řekl deníku Le Figaro. Collomb už dříve oznámil, že se ministerské funkce vzdá, aby mohl za dva roky kandidovat na starostu Lyonu.

Opozice zmatky kolem Collombovy demise označila za frašku a zahrávání si s bezpečností Francouzů. Zdroj z prezidentského paláce nicméně agentuře Reuters řekl, že Macron již požádal premiéra Édouarda Philippea, aby mu předložil jména možných ministrových nástupců.

Elysejský palác v pondělí uvedl, že Macron Collombovi “znovu vyjádřil svou důvěru a požádal ho, aby se nadále plně věnoval své misi – boji za bezpečnost Francouzů.”

Macronovu vládu v poslední době opustili dva její populární členové, ministr životního prostředí Nicolas Hulot a ministryně sportu Laura Flesselová. Pokud by skončil i Collomb, přišla by vláda od začátku Macronova mandátu loni na jaře již o sedm ministrů, upozorňuje Le Figaro.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme