Macron se před G7 sejde s Putinem, tématem bude Ukrajina

19. srpna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Francouzský prezident Emmanuel Macron jen několik dní před začátkem summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7 bude ve svém letním sídle jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Důležitým tématem rozhovoru bude zejména konflikt na Ukrajině, uvedla francouzská média s odvoláním na zdroje z Elysejského paláce. Macron chce kremelského šéfa přesvědčovat o tom, aby kývl na oživení rozhovorů takzvané normandské skupiny, o které usiluje nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Oba prezidenti se mají v prezidentském letním sídle v pevnosti Brégançon na jihu Francie setkat v 17:30 SELČ. Macronovým záměrem přitom podle komentátorů bude navázat intenzivnější dialog s Ruskem. Tím, že Putina přijme krátce před summitem skupiny G7 v Biarritzu, chce podle deníku Le Figaro potvrdit svůj zájem zahrnout Rusko do mnohostranných rozhovorů a zajistit jeho opětovnou účast – byť nepřímou – na velkém diplomatickém setkání. Rusko bylo z G7 vyloučeno po anexi Krymu v roce 2014.

“I v době SSSR jsme s Ruskem mluvili více. To, že se s Moskvou neshodneme, neznamená, že nemůžeme jednat. A když se tak nemůže stát na summitu G7, stane se tak v Brégançonu,” řekl Le Figaro zdroj z Elysejského paláce.

Deník připomíná, že Macron od příchodu do úřadu v roce 2017 zastává v zahraniční politice pragmatický přístup. Klade důraz na realitu a zájmy Francie spíš než na ideologická spojenectví se svými partnery. Má za to, že Francie i Evropa Rusko i jeho prezidenta potřebují, aby se mohly vypořádat s krizemi, které ohrožují globální stabilitu.

Zprávy - další články

Doporučujeme