Maďarsko se nezúčastní dalšího ročníku Eurovize, prý je moc LGBT

28. listopadu 2019·Hudba·Barbora Pisingerová

Maďarsko se nezúčastní příštího ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Oficiálně žádné důvody tohoto rozhodnutí nebyly oznámeny, ale v zákulisí se podle britského deníku The Guardian hovoří o tom, že zábavná show je "na vkus krajně pravicové vlády a šéfů veřejnoprávních médií příliš homosexuální".

“Nepřekvapilo mě to. Vyplývá to z kultury maďarské televize,” řekl listu zdroj z veřejnoprávní stanice MTVA. Hodně zaměstnanců podle něj podezírá vedení, že se stáhlo ze soutěže kvůli tomu, že mají Eurovizi spojenou s kulturou sexuálních menšin (LGBTQ+). Pozitivní přístup k právům sexuálních menšin je každoročně vyhrazen pro přenos z pochodu Budapest Pride, dodal zdroj.

Když se server index.hu zmínil, že Maďarsko odchází z Eurovize, protože je “příliš homosexuální”, vládní mluvčí Zoltán Kovács označil tyto spekulace za lživé. Žádný jiný důvod maďarské neúčasti neupřesnil.

“Namísto účasti v soutěži Eurovision Song Contest v roce 2020 budeme podporovat hodnotnou tvorbu, přímo vytvářenou talentovanými tvůrci maďarské populární hudby,”sdělila MTVA britskému listu. Ten připomněl, že v předchozích letech se vítěz maďarské soutěž stával maďarským soutěžícím v Eurovizi. MTVA podle listu neodpověděla na otázku ohledně důvodů svého rozhodnutí.

Premiér Viktor Orbán, známý protiimigrační rétorikou, sází na tradiční hodnoty a na politiku, která má podpořit klasické rodiny a zvýšit porodnost. Orbán se podle deníku nedopouští výpadů proti gayům a lesbičkám, i když opakovaně dává najevo názor, že manželství může být jen svazkem mezi mužem a ženou.

[totalpoll id=”336690″]

V posledních měsících ale z premiérova okolí útoky proti homosexuálům zazněly. Kupříkladu poslanec z Orbánovy strany vyzval k bojkotu Coca-Coly po spuštění reklamní kampaně se snímky homosexuálního páru. Předseda parlamentu László Kövér zase přirovnal adopci dětí homosexuálními páry k pedofilii.

Provládní televizní komentátor András Bencsik pak naplno prohlásil, že maďarská neúčast v soutěži “prospěje duševnímu zdraví národa” a že “ječící transvestité a vousaté zpěvačky ničí vkus veřejnosti”.

Soutěž totiž v roce 2014 vyhrál rakouský transvestita, vystupující pod uměleckým jménem Conchita Wurst.

Pořadatel soutěže, Evropská vysílací unie EBU, uvedla, že se stává, že se členské státy z Eurovize načas stáhnou, což Maďarsko učinilo i dříve. Doufá však, že MTVA se brzy vrátí.

Příští ročník písňové soutěže Eurovize se uskuteční v Rotterdamu. Letošní soutěž v izraelském Tel Avivu totiž vyhrál Nizozemec Duncan Laurenc s písní Arcade. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Šedesátý pátý ročník soutěže Eurovize se v aréně Ahoy druhého největšího nizozemského města bude konat od 12. do 16. května 2020. Organizátoři očekávají, že dorazí 30.000 až 50.000 fanoušků.

 

Zdroj: ČTK

Hudba - další články

Doporučujeme