Mají sirotci zelenou? Babiš odsouhlasil pomoc státu, tvrdí Šojdrová

24. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Europoslankyně Michaela Šojdrová.

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) si v poslední době získala pozornost značné části obyvatelstva České republiky. Může za to návrh přijetí 50 syrských sirotků, který v lidech na obou stranách názorového spektra probouzí řadu emocí. A zatímco po páteční schůzce premiér Andrej Babiš veřejně vyslovil, že trvá na svém odmítavém postoji, Šojdrová vidí věci jinak. Tvrdí, že pokud půjde o občanskou iniciativu, přislíbili Babiš i Hamáček pomoc státu.

Podle europoslankyně Šojdrové Babišův postoj na pátečním setkání zdaleka nebyl tak neprůstřelný, jak se tváří v médiích. “Pozitivní výsledek, který vidím jako průlomový, je v tom, že přislíbil, a to ve shodě s přítomným ministrem vnitra, součinnost státní správy, když iniciativu budou mít občanská sdružení,” uvedla v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

“Odnášíme si úkol. My jsme od pana premiéra dostali úkol s tím, že máme děti najít, že nám poskytne určitou součinnost. A že Česká republika, i s pomocí evropských prostředků, je ochotna děti přijmout. Tak, aby se jich potom případně mohly ujmout, jak už zařízení České republiky, tak rodiny, které jsou ochotné se dětem věnovat. Myslím, že to je dobrá zpráva,” uvedla po jednání pro Aktuálně.cz. “Premiér řekl, že když ty děti najdeme, najdeme rodiny, tak je můžeme přivézt,” potvrdila.

Babiš však veřejně nadále opakuje své dřívější výroky a zdánlivě trvá na svých postojích. “Spíš by bylo lepší pro ty děti postavit školu, byty, ubytování někde v Jordánsku, tam by to bylo pro ně lepší perspektivně,” uvedl po jednání.

Podle Šojdrové přitom dal přijetí pomyslnou zelenou. “Já nejsem blázen. Kdyby nezazněla tato jasná slova, že vláda, v tomto případě ministerstvo vnitra, poskytne součinnost pro to, aby občanská iniciativa mohla děti vytipovat, přivést a umístit, tak bych do toho nešla. Bez součinnosti ústřední státní správy není možné tuto věc seriózně realizovat,” uvedla pro iRozhlas.cz.

Europoslankyně se rovněž brání nařčení ze snahy se zviditelnit před volbami. S iniciativou pracuje již prý od května a v té době rovněž o celé záležitosti hovořila s tehdejším ministrem vnitra Metnarem (ANO), který však neměl důvěru. Nebylo proto možné činit žádná zásadnější rozhodnutí. Metnar se podle Šojdrové k projektu na konci jara vyslovil pozitivně. “Nemohu za to, že jsme tady neměli až do července vládu,” brání se Šojdrová.

“Není to žádná nová iniciativa. V České republice máme volby každý rok, někdy dokonce za rok dvakrát. Takže tady člověk nemá kdy se vyhnout volební kampani. Hlavně bych zdůraznila, že jde o obyčejnou lidskou pomoc,” vyjádřila se v rozhovoru.

A jak to tedy se sirotky do budoucna vypadá? “Kdyby konala vláda, tak tam byla šance už v lednu zahájit příjezd dětí do České republiky. Pokusíme se pracovat co nejrychleji, protože ta situace tam není dobrá. Naše směřování bude k tomu, aby byl první příjezd v lednu, což si myslím, že není malá ambice, když od toho dal premiér ruce pryč,” uvedla Šojdrová.

Zprávy - další články

Doporučujeme