Malí Thajci čekají na záchranu v zaplavené jeskyni. Pomůže jim Babiš?

6. července 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Fotbalový tým 12 chlapců a jejich trenér, kteří před téměř dvěma týdny uvázli v jeskynním komplexu na severu Thajska, by se mohli dostat ven jen se záchrannými vestami. Záchranáři ale bojují s časem - vodu z únikové cesty musejí odčerpat do víkendu, kdy meteorologové předpovídají prudké monzunové deště na celém severu země, které podle nich potrvají až do příštího čtvrtka.

Premiér Andrej Babiš (63) přišel s řešením krizové situace. Příběh 12 kluků se k němu samozřejmě dostal a premiér se rozhodl jim pomoci, jak avizoval na Twitteru.

Chce na místo krize poslat hasiče a čerpadla Sigma Group. Prý se už čeká jen na odpověď z thajské strany. „Mluvil jsem s majitelem Sigmy Milanem Šimonovským. Naše čerpadla jsou nejlepší na světě, po povodních mají státní hmotné rezervy na skladě čtyři kusy s výkonem 400 litrů za sekundu, naši hasiči je zvládají perfektně. Volal jsem thajskému chargé d’affaires a nabídl pomoc vlády chlapcům uvězněným v thajské jeskyni,“ uvedl ve středu na sociální síti.

Zvažuje se také, jak dlouho budou záchranáři v jeskyni – kvůli dešti je bude nutné z místa evakuovat. Dva lékaři z týmu potápěčů thajského námořnictva se dobrovolně přihlásili, že zůstanou s chlapci uvnitř po celou dobu záchranných operací, tedy možná až do poloviny října, kdy končívá období dešťů a voda přirozeně opadne.

K variantě nechat chlapce v jeskyni, dokud voda neopadne, se přiklánějí zahraniční experti. Další možností je najít alternativní vchod do jeskyně, popřípadě vyvrtat šachtu, kterou by se tým dostal ven. V této souvislosti se poukazuje na to, že uvázlí sportovci mají stále přísun vzduchu – ten se musí na místo dostávat nějakou šachtou.

Záchranáři pracují v extrémně těžkých podmínkách. Teplota stabilně přesahuje 30 stupňů a většinu prostoru u jeskyně pokrývá několikacentimetrová vrstva kluzkého bahna. Místo udržují v pořádku stovky lidí – silniční inženýři se například snaží pohyb bahnem usnadnit pokládáním štěrku. Jídlo všem vaří pracovníci thajské královské kuchyně.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme