Mamba zelená z Hlubočep má nový domov: Pečuje o ni muž, který ji odchytil

27. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / Tomáš Bublík

Smrtelně jedovatá mamba zelená, která začátkem října uprchla a děsila obyvatele Prahy, již našla nový domov a její stav se postupně zlepšuje. O hada se nyní stará herpetolog Tomáš Bublík, který ji v pražských Hlubočepích odchytil. Fotografii luxusního terária pověsil na své sociální sítě.

O mambu měla zájem například Zoo Praha, nakonec však skončila v péči svého zachránce. Právě Tomáš Bublík ji totiž odchytil z ulice poté, co byla v blízkosti svého někdejšího domova spatřena na stromě v zahrádkářské kolonii.

Mamba hlubočepská a její místo v mé pracovně?

Zveřejnil(a) Tomáš Bublík dne Pondělí 26. listopad 2018

Hada v minulosti chovala předchozí majitelka za zcela nevyhovujících podmínek v kleci na drobné ptactvo. Na počátku října ženu mamba uštkla a z bytu unikla. Zatím není známo, zda se chovatelka nechala uštknout dobrovolně, a nebo zda šlo o nehodu. Žena po několika dnech v nemocnici zemřela, údajně z odlišných příčin.

Stav mamby po odchytu nebyl nijak dobrý. Zvíře bylo vyděšené a odmítalo žrát. Postupně se však zlepšuje, i když to podle odborníka ještě potrvá. V péči uznávaného herpetologa má nyní k zotavení ideální podmínky.

Nový majitel Tomáš Bublík ji chová v teráriu umístěném ve své pracovně přímo nad deskou stolu. Nejde však jen tak o nějaké terárium – jeho konstrukce je zhotovena z tažné oceli a nepovolaný člověk se do něj údajně nedostane ani násilím.

“Had má příběh, stál mě spoustu času, úsilí a peněz, tak jsem se rozhodl, že ho takto jako solitéra vystavím,” uvedl Bublík ve vyjádření pro server Aktuálně.cz. Přiznal také, že se jedná o jediné zvíře, o které pečuje přímo ve svém domově. Hadí celebrita se podle něj může dožít i dvaceti let.

Zprávy - další články

Doporučujeme