Marek Benda: Jde vidět, že vláda už není schopna zemi reálně spravovat. Proto lidé nesmí čekat na to, že všechno spasí

17. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Poslanec Marek Benda (Foto: Frekvence 1)

V neděli vláda díky žádosti hejtmanů prodloužila nouzový stav. Podle mnoha odborníku byl tento postup protiústavní. Jak to vidí šéf Ústavně právního výboru Sněmovny a poslanec za ODS Marek Benda? Jaký má názor na pandemický zákon? To prozradil pro Frekvenci 1.

Podle Bendy vláda již delší dobu situaci nezvládá a vládne s neuvěřitelným chaosem. “Nic reálně nefunguje. Jediné, co vláda dokáže je zakazovat, zakazovat, zakazovat. Výsledek je bohužel takový, že v tuto chvíli tomu většina lidí nerozumí, nevěří a mnozí to porušují,” uvádí. “Já se tomu ale nedivím,” dodává šéf Ústavně právního výboru Sněmovny.

Také se mu nová verze pandemického zákona nepozdává. “Ta je zcela nevyhovující. Viděli jsme ji ve vládních materiálech, a to je jenom oprášená verze z předchozího roku,” uvádí Benda. Zákonodárci by měli být neustále obezřetní. “Jak říkám, ďábel je skryt v detailu. Je strašně důležité, kdo to provádí, jakým způsobem, je-li nad tím kontrola a hlavně jsou-li kompenzace, já nemůžu jen tak zavírat, a ještě k tomu exekutivními rozhodnutími  a říkat, milí lidé já vám nic nedám. Může za to chřipka,” popsal.

Hejtmani a školy by se měli spolehnout sami na sebe. “Obávám se, že si ty testy budou muset zařídit sami, aby se školy mohly rozjet,” říká poslanec. Lidé by měli být více aktivní. “Nesmí čekat na to, že všechno spasí vláda. Jde vidět, že vláda už není schopna zemi reálně spravovat,” doplnil.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme