Marian Jurečka: Chceme dát odpověď na nabídku. Musí se stavět, aby se bydlení zlevnilo

4. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem čtvrtého předvolebního Press klubu Frekvence 1 byl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. S Romanou Navarovou mluvil třeba o tom, jak chtějí snížit státní dluh, do čeho budou primárně investovat a co se stane s koalicí SPOLU po volbách.

V letošní kampani se rozhodně nejedná v bílých rukavičkách. Pro Mariana Jurečku je to třetí kampaň, ve které kandiduje jako člověk do Poslanecké sněmovny a nijak mu nepřijde, že by letošní kampaň nějakým způsobem vybočovala od kampaní minulých. “Letošní kampaň mi přijde standardní. Ať si člověk udělá obrázek, jak politicky fungují, komunikují a jak umí být klidní,” říká Jurečka.

Jakou šanci mají na výhru

Předvolební průzkumy nijak nepodceňuje ani nepřeceňuje, ale říká, že klíčové je to, co přinese až volební výsledek. “Já mám radost, že koalice SPOLU roste a zatím máme druhou pozici. Věřím, že to ještě dokážeme dotáhnou a vyhrát,” vidí optimisticky situaci předseda KDU-ČSL. Otázkou však zůstává, jak dlouho koalice SPOLU vydrží po volbách, až půjde o posty. “Koalice vydrží. my jsme jasně deklarovali, že buď budeme spolu jako SPOLU, nebo budeme v opozici. V tomhle máme naprosto jasno a koalici jsme udělali pro to, abychom prosazovali naše programové věci celé volební období,” slibuje Jurečka.

Podle jeho informací má Andrej Babiš během kampaní speciální ochranku na to, aby selektovala lidi, kteří se k němu dostanou, a kteří s ním budou moci mluvit. Chce se tak podle jeho slov vyhnout nepříjemným a kritickým otázkám. “To už není běžná ochranka, kterou zajišťuje Policie České republiky pro ústavní činitele. To už jsou najatí lidé hnutím ANO. Já si myslím, že politik by měl být přístupný komukoliv. Samozřejmě to nesmí být ohrožující života či zdraví, nebo nesmí být vulgární, ale politik má být přístupný lidem, kteří chtějí říct třeba i negativní názor,” kritizuje premiéra předseda Marian Jurečka.

Co koalice SPOLU slibuje

Koalice SPOLU mimo jiné slibuje vytvoření Bílé knihy Policie ČR. Tím by se měla posunout činnost všech policistů do roviny prevence, komunikace se školami a s mládeží. Dále mají v plánu investovat do hasičů a i do těch dobrovolných. Velmi žhavým tématem je bydlení. “Jenom na DPH zaplatí člověk tady v Praze za průměrný byt státu milion korun. Na menším městě se jedná o půl milionu korun. Stát tím mladé lidi zbytečně zatěžuje. Ti to budou muset splácet hypotékou na dvacet – třicet let. Chceme zdostupnit státní pozemky, aby převody byly zdarma. Jsou to konkrétní věci, které bydlení zlevní. Jako koalice nevidíme smysl v trestání vlastnění více nemovitostí například dalšími daněmi. Já bych šel spíše cestou dát odpověď na nabídku. Musí se stavět, aby se bydlení zlevnilo,” přichází s řešením Jurečka.

Jak by snížili státní schodek

Státní dluh by předseda KDU-ČSL Marian Jurečka s koalicí SPOLU chtěl snížit tak, že budou hledat úspory, které můžeme udělat, aniž by to snížilo kvalitu našich životů. “Nechceme, aby se úspory dotkly lidí ve zdravotnictví. Jsou tu agendy, které jde zdigitalizovat a tím ušetřit. Když nebudeme dělat takové věci, které dělá vláda poslední dobou, dojdeme k pozitivnímu výsledku,” vysvětluje předseda a dodává, že on by se k euru přikláněl, i přes to že ví, že to není reálné v příštích čtyřech letech. “Firmám, které exportují chceme dát možnost platit státu například odvody v eurech,” říká.

Poslechněte si celý rozhovor: 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme