Markéta Pekarová Adamová: Dominik Feri byl na české politické scéně naprosto ojedinělý

7. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. (Foto: Frekvence 1)

Sněmovna má za sebou hlasování o nedůvěře vládě, které úplně podle představ opozice nedopadlo. Jak to celé hodnotí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová? Jak se podle ní ve volbách odrazí kauza Dominika Feriho? To prozradila v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Stát podle Adamové pod vedením premiéra Andreje Babiše selhává. “My nechceme roli, kterou máme a která nám je dána zákony ignorovat. Naopak je strašně důležité se k těmto principům hlásit a udržovat je,” uvedla předsedkyně TOP 09. Také si nemyslí, že komunisté před hlasováním ze sálu odešli jen tak. “Nejsem naivní a nemyslím si, že toto gesto udělali komunisté jen tak pro nic za nic,” říká. Myslím, že ta hlasování, která budou v příštích dnech odhalí, co je pro ně prioritní. Takže můžeme třeba očekávat zákony, které se týkají pěti týdnů dovolené a hnutí ANO, které s tím dlouhodobě nesouhlasilo, bude zlomeno. Je to otázka principů, ústavnosti a nikoli, že bychom měli činit nějaké handle,” dodala Pekarová.

Kauza Feri

Kauza okolo bývalého poslance Dominika Feriho není před volbami pro TOP 09 nic příjemného. Je potřeba se na to podívat politicky. Nikoli jenom z hlediska té kauzy. To jak rychle jsme byli schopni zareagovat, není v posledních letech v ČR na politické scéně úplně obvyklé,” popisuje Adamová. V politice podle ní platí tzv. presumpce viny, kterou Feri vyhodnotil rychle a adekvátně. “Do čtyř hodin rezignoval na svůj mandát a stejně tak zrušil kandidaturu,” doplnila.

Politická rovina je tak podle Pekarové pro Feriho uzavřená věc. Přesto nikoho nechce zavrhovat. Já osobně s ním mám opravdu přátelský vztah a přeji mu štěstí, ale zároveň to, aby se opravdu ukázalo to, co tvrdí, že ta nařčení jsou neoprávněna. Respektive, že se ty případy takto nestaly, ale to ukáže až vyšetřování,” uvedla.

Také předpokládá, že celá kauza se potáhne delší dobu. “Jeho návrat do politiky může být jen tehdy, když bude zcela očištěn. To je zcela zřejmé a je to složité předjímat. Je potřeba na něj nahlížet jako na každou jinou osobu, občana, který má nějakou svoji kauzu, vyšetřování, nějaký případný soud a má nárok na presumpci neviny, dodala předsedkyně Adamová.

Dominik Feri byl unikát a byl na české politické scéně naprosto ojedinělý. Nemá žádné své dvojče v žádné jiné straně. Takže toto je věc, která skutečně bude chybět,” uvedla Markéta Pekarová. Přesto doufá, že TOP 09 se povede stejně dobře ve volebních průzkumech jako doteď.  TOP 09 určitě nikdy nebyla stranou jednoho muže, jedné ženy a není to ani teď,” řekla. Také dodala, že strana má svůj vlastní program a celou řadu jiných osobností, politiků, jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme