Markéta Pekarová Adamová: Máme šanci hnutí ANO porazit. Do vlády s nimi bychom nikdy nešli

30. září 2021·Zprávy·Barbora Turková

Markéta Pekarová Adamová (Foto: Frekvence 1)

Prvním hostem předvolebních Press klubů byla Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 a lídryně koalice SPOLU v Praze. Heslem kampaně je "Teď jde o všechno".

Volby do poslanecké sněmovny se uskuteční 8. a 9. října a podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jde opravdu o všechno. “Stojíme teď před volbami, které mohou rozhodnout, jestli v příštím volebním období budeme řešit třeba to, zda tady bude referendum o vystoupení z EU, jak si přeje Tomio Okamura, který aspiruje na ministra vnitra nebo i školství. Řešíme tady to, jestli budeme dál jenom přihlížet, že se tisknou peníze, zadlužujeme se a neřešíme, že je budou splácet lidé. Politika a po nás potopa, respektive u nás rozvrácená země. Andrej Babiš usiluje o to, aby zůstal ještě u moci, nešel do vězení a měl imunitu,” říká Pekarová Adamová.

Andrej Babiš zatím není obžalován, což se nelíbí ani předsedkyni. “Trvá to dlouho, ale věřím, že všichni vidíme, že ta kauza, které čelí je jednoznačná a jasná. Je jasné, že pokud uděláte takový podvod, tak to nemůže dopadnout jinak. Co se týče jeho, tak on je opravdu schopný vládnout s kýmkoliv, včetně SPD, které se svými ambicemi netají,” komentuje Pekarová s tím, že odchod z EU bychom odnesli všichni.

Vláda nezvládla covidovou dobu

Andrej Babiš si kupuje lidi jejich vlastními penězi. To zaznívá i od jeho vlastních voličů. Oni vědí, že je křivák, ale stejně ho volí a řeknou ´On mi alespoň přidal k důchodu.´,” přiznává Pekarová, co slyší od lidí v ulicích. Racionální je to podle ní ve chvíli, když chcete do dvou let z této země odejít. Pokud v ní ale vy a vaši děti či vnuci mohli spokojeně žít dál, tak to racionální už není. “Paní Schillerová s Andrejem Babišem dokázala kvůli schodku nasekat 1250 miliard korun dluhu. To je za tři roky tolik, co byli schopni všichni premiéři před ním za 24 let dát dohromady. Do určité míry je ale potřeba vidět, že zhruba do poloviny rozpočet nesouhlasí vůbec s covidem.” Schodky podle ní nemusely být na tento ani na příští rok tak vysoké.

Tempo zadlužování, které vládla podle Pekarové nastavila, šlo enormně rychle ještě před covidem, proto to na něj nelze celé svádět. Sama přiznává, že pro většinu přidání, třeba důchodcům i hlasovali, ale také vládu vyzývali k tomu, aby to řešila celkově. “Když vidím, jak paní Maláčová a ostatní rozhodují o tom, jak naloží s penězi občanů, tak jsem určitě ráda, když o těch penězích mohou rozhodovat sami lidé,” říká předsedkyně TOP 09.

Velkým tématem je samozřejmě i inflace. “To pociťuje každý, když jde nakoupit nebo platí nájem. Zvyšují se ceny všech výrobků i služeb. Jsem si vědoma toho, že část inflace je importována, není pravda, že by za to mohla jenom vláda. Ale do velké míry svým nezodpovědným hospodařením roztáčí tu inflační spirálu i ona,” komentuje Pekarová. Dodává, že je jasné, že pokud byly služby během covidu zavřené, že se nyní věci musí zdražovat. “To jen ukazuje, že vláda covidovou dobu nezvládla, toho roku a půl, co máme za sebou.”

Do vlády s hnutí ANO nepůjdeme

Co se ale stane, když SPOLU a Piráti a Starostové nebudou mít většinu? “Pokud dá hnutí ANO většinu s SPD a někým dalším, tak bude vymalováno. Nám pak nikdo nemůže vytknout, že jsme před tím dostatečně nevarovali, protože my jsme tuhle hrozbu dali i na své billboardy. Řekli jsme, že jí chceme zastavit, a že je to pro nás hrozba. Opravdu nechci, aby vnitro nebo školství vedl Tomio Okamura nebo někdo z jeho strany,” vyzývá Pekarová.

Volební průzkumy zatím pro SPOLU moc světla neukazují. Je lepší udělat nějaký kompromis, který bude bolestivý nebo nechat to být? “Nejlepší je přinutit lidi, aby šli k volbám, a aby zjistili, že jde opravdu o tolik, o kolik my říkáme. O té volbě koalici SPOLU uvažuje podle průzkumů nejvíce voličů. Jako jediní na politické scéně máme opravdu příležitost hnutí ANO porazit a chceme tak učinit,” stojí si za svým názorem Pekarová. Je také přesvědčená o tom, že by nešli do vlády s lidmi, kteří jsou obtěžkáni svými kauzami. “Neexistuje to ani za ODS či KDU-ČSL. Kdyby s nimi chtěli vládnout, tak tu většinu dohromady dají už dříve. Neudělali to,” říká Pekarová.

Bydlení pro lidi je dnes luxus

Není to ale jen o negativním názoru na Andreje Babiše. Součástí programu SPOLU je i dostupnost bydlení. “Bydlení je v dnešní době ohromný luxus. My chceme lidem pomoci k větší dostupnosti hypoték a aby si lidé vůbec mohli na bydlení půjčit. Chceme svěřit lidem pozemky, které teď vlastní stát. Aby byla možnost výstavby nájemních nebo družstevních bytů a snížit DPH s 15% na 10%,” představuje předsedkyně body volebního programu.

Problém je i ten, že někteří zahraniční podnikatelé skupují zde byty. “Jsou to peníze, které bůhví z čeho pocházejí, ale myslím, že to má řešení. Je to k diskuzi o právních možnostech, jaké máme. Férově říkám, že tuhle věc nemáme ve stávajícím programu zpracované, ale je to věc, kterou chceme řešit. Ale nechceme to řešit formou daní, které by dopadly na české nebo evropské vlastníky bytů,” přiznává Pekarová.

Není to ale jen o negativních věcech. “Jsem ráda, že se nám povedlo prosadit vyšetřovací komisi k Bečvě. Odpor k tomu byl ze strany hnutí ANO a dalších stran obrovský. Teď máme rok po této katastrofě a komise mohla přinést závěry. Ty jsou pro státní správu dost zdrcující, ale je to klíčová věc k pochopení, jak tenhle stát funguje,” komentuje. Nevěří české inspekci životního prostředí, která podle ní udělala tolik chyb a pochybení.

Poslechněte si

Zprávy - další články

Doporučujeme