Markéta Pekarová Adamová: Rozhodně nechceme zvyšovat daně, to jsme jednoznačně slíbili

24. listopadu 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Markéta Pekarová Adamová (Foto: Frekvence 1)

Předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová byla hostem Press kubu. S moderátorem Čestmírem Strakatým probírali plány Fialovy vlády a jak chtějí řešit nastalou situaci s pandemií. Řeč přišla také na testování očkovaných a plánované snižování schodku. Poslechněte si celý rozhovor.

Neočkovaní se budou moci prokázat PCR testem

Vláda jedná o zavedení nouzového stavu, zpřísnila opatření, testuje ve školách, v práci… “Nevíme, jestli nouzový stav vláda nakonec vůbec projedná a schválí, protože s nim spousta ministrů nesouhlasí. To bych nechala zatím stranou. Co se ale týče jednotlivých opatření, tam se jde podle mého názoru částečně správnou cestou. Jde to ještě vylepšit. V první řadě musíme zabránit, aby došlo ke kolapsu nemocnic. Druhým cílem je omezení šíření viru, i když už ho nemůžeme dostat pod kontrolu. Myslet si opak, by bylo velice naivní,” říká předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová a dodává, že mají v plánu zachovat PCR testování jako jednu z možností pro uznání bezinfekčnosti.

Větší důraz na dodržování opatření

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek je kritizován za to, že nemá podle některých dostatečný plán. Vláda pětikoalice má v tuto chvíli plán, který bude řešit krátkodobé kroky“Chceme, aby řízení epidemie dostalo nějakou strategii. Na to vláda Andreje Babiše v demisi rezignovala a právě proto na tom pracujeme my sami. Chceme být schopni epidemii řídit, aby se nám nevymkla z kontroly úplně. Nouzový stav bychom chtěli brát jako až to nejzazší řešení,” Vysvětluje plánované cíle znovuzvolená předsedkyně Top 09 Markéta Pekarová a říká, že momentálně jsou aktuální opatření málo vymáhána a právě tomu by se měla věnovat větší pozornost. “Některá opatření zde již platí, ale když jsou udělána jen tak na oko a nekontrolují se tak, jak by měla, jsou k ničemu a plošně se porušují,” dodává Pekarová. Nálada ve společnosti je podle slov předsedkyně Poslanecké sněmovny už tak vyhrocená.

V plánu je rozhodně uznávání protilátek a je to cesta, kterou pětikoalice prosazuje již několik měsíců“Je tu celá řada lidí, kteří by díky uznávání protilátek měli situaci mnohem jednodušší. Důležité pro nás je, abychom nerezignovali na očkování, protože ze studií je již dnes patrné, že ti co prodělali covid, jsou mnohem lépe chráněni, když se ještě nechají očkovat,” komentuje situaci Markéta Pekarová Adamová.

Nehodláme zvyšovat daně

Na otázku, jak to bude s přepracováváním rozpočtu, tedy že bychom začátkem příštího roku vstoupili do rozpočtového provizória, odpověděla paní předsedkyně tak, že na tomto postupu stále trvají. S podobou rozpočtu nesouhlasíme a nemůžeme ji přijmout tak, jak ji Babišova vláda připravila. Víme, že není dobré začínat s rozpočtovým provizóriem, ale jednalo by se pouze o pár nezbytných týdnů, maximálně jednotek měsíců. Potřebujeme být schopni dostát tomu, že začneme s krocením dluhů. Naši odborníci pracují na tom, kde se dá ušetřit. Rozhodně se nechceme pustit do zvyšování daní, to jsme jednoznačně slíbili… Lidé mají už teď díky vysoké inflaci a podobným aktuálním záležitostem vysoké výdaje, takže jim nehodláme sahat na jejich příjmy v podobě zvyšování daní. Snažíme se soustředit na stranu výdajů státu,” slibuje Markéta Pekarová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme