Martin Ludvík: Profesionální ovocnáři mají díky EU stále větší problémy s ošetřováním své úrody proti škůdcům

15. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík. (Foto: Frekvence 1)

Blíží se léto a všechny zahrádkáře a hlavně milovníky ovoce zajímá jaká bude letošní úroda? Mají spotřebitelé očekávat zdražení? Čím Evropská unie (EU) trápí profesionální ovocnáře? A jak správně vybrat ovoce v obchodě? To prozradil pro Frekvenci 1 šéf Ovocnářské unie a viceprezident Agrární komory České republiky Martin Ludvík.

Martin Ludvík má pro zahrádkáře ohledně letošní úrody dobré zprávy. “Výhledově by v nejbližších dnech mrznout nemělo a v podstatě v tom období po tom 15. květnu už to riziko nějakých mrazů a škod z něho se velmi minimalizuje,” popisuje. Nejhorší období bylo podle něj v první dekádě měsíce dubna. “Ta zasáhla především meruňky na jižní Moravě, které byly v plném květu. Tam nějaké ztráty očekáváme. Ty další vlny mrazu nebyly celonoční, byl to ten typický přízemní mráz. To znamená, že škody u nás nejsou tak velké,” dodává šéf Ovocnářské unie. Což nahrává tomu, že by ovoce nemělo rapidně zdražovat.

Ošetření úrody je stále větším problémem

Profesionální ovocnáři a obyčejní zahrádkáři mají stále větší problémy s ošetřováním své úrody proti škůdcům. EU totiž zakazuje různé přípravky a oni pak musejí hledat alternativy, což je poměrně těžké. To je v pořádku, pokud se jedná o přípravky, které jsou skutečně potencionálně škodlivé. Nenabízí ale žádné alternativy šetrných přípravků, a to je skutečně problém,” říká Ludvík. Podle něj se totiž nějaké ošetření musí udělat, aby se zahrádkář vůbec úrody dočkal.

Jak správně vybrat ovoce v obchodě?

U ovoce musíme posuzovat hlavně jeho čerstvost. “Mělo by mít pevnou slupku, lesklou barvu, aby vypadalo čerstvé. Samozřejmě, liší se to druh od druhu,” popisuje Ludvík. Nemělo by být nějak poškozené. Pokud je zabalené měl by ten obal být průhledný, aby spotřebitel měl možnost se podívat, zda to ovoce není nějaké nahnilé nebo poškozené,” dodává.

Poškozené a nahnilé ovoce bychom vůbec neměli konzumovat. “Pokud se někomu doma zkazí, což se občas stane, tak není vhodné takový kousek ovoce vykrojit a konzumovat ho dál. Je to prostě ovoce napadené plísněmi a ty mají také svoje toxiny a nejsou pro organismus určitě dobré,” doplnil na závěr šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme