Martin Stropnický: Lidé by měli ještě v sobě najít sílu, odhodlání a překousnout ty nepříjemné zákazy

19. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Velvyslanec ČR v Izraeli – Martin Stropnický (Foto: Frekvence 1)

Česká republika (ČR) 11. března oficiálně otevřela velvyslaneckou úřadovnu v Jeruzalémě. Při té příležitosti Frekvenci 1 poskytl rozhovor velvyslanec ČR v Izraeli Martin Stropnický. Co od nové úřadovny očekává? Jak vnímá aktuální situaci v Česku?

Úřadovnu v Jeruzalémě slavnostně otevřel sám premiér Andrej Babiš. Od pobočky si velvysnalec Martin Stropnický slibuje lepší služby pro české turisty přímo v místě. Doteď museli úředníci za občany dojíždět z Tel Avivu. “Pobočka podléhá ambasádě v Tel Avivu, má diplomatické krytí, což znamená poměrně hodně. Bude tady samostatný diplomat, který bude podléhat ambasádě a bude mít zatím k ruce jednoho administrativního pracovníka,” popisuje.

V Jeruzalémě sídlí všechny klíčové instituce Izraele, kromě Ministerstva obrany. Myslím si, že postupujeme s rozvahou. Je pravda, že je to dva roky a tři měsíce, kdy tady byl prezident Zeman, kdy se otevíral Český dům a už to byla událost, protože žádná evropská země tady takové zastoupení neměla. Tehdy také prohlásil, že to je první krok, tohle je druhý,” říká Stropnický. Podle velvyslance jsme jediní, kdo mají v městě kancelář s diplomatickým krytím. “Dovedu si představit, že se někteří naši evropští přátele budou na mě mračit,” doplnil.

Také na dálku pozoruje pandemickou situaci v ČR a rozumí občanům, že jim dochází trpělivost.Snad jedině mohu říci ze zkušenosti v Izraeli, aby se pokusili ještě v sobě najít tu sílu, odhodlání, prostě překousnout tu nepříjemnou periodu těch zákazů, protože ony, marná sláva, výsledky přinášejí,” uvedl velvyslanec. Izrael měl podlě něj výhodu, že je zvyklý na situace život ohrožující. “Evropa trošku změkčila. Já bych apeloval na to, že vakcína má smysl, je to zásadní nástroj boje s tou nemocí a dodržovat pravidla se vyplatí,” doplnil Stropnický.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme