Matka odložené Michalky zkontaktovala Ludvíka Hesse. Je ráda, že holčička jde k nové rodině

27. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

V Nemocnici s poliklinikou v Karviné-Ráji se 25. srpna 2010 otevřel osmatřicátý český babybox. Vyhřívaná schránka, do níž mohou matky anonymně odložit nechtěné děti, je čtvrtou v Moravskoslezském kraji. Babyboxy dosud pomohly 32 dětem. Jejich zakladatel Ludvík Hess (na snímku) ČTK řekl, že jeho cílem je, aby jich v Česku bylo 70, tedy alespoň jeden v každém někdejším okresním městě.

V pondělí se v třebíčském babyboxu objevilo historicky první odložené miminko. Několik dní stará holčička dostala jméno Michalka. Po sérii lékařských vyšetření holčička putovala rovnou k novým rodičům. To potěšilo její biologickou matku. Podle ženy v tomto věku potřebuje nejvíce lásky. 

Poté, co se v pondělí objevilo v třebíčském babyboxu první miminko, bylo potřeba učinit celou řadu testů. Lékaři zkoumali nejen její zdravotní stav, ale také přítomnost omamných látek v jejím těle nebo choroby, které mohla získat od své biologické matky – např. syfilis nebo nakažení virem HIV.

Jakmile však byla vyšetřena a lékaři potvrdili, že je miminko zdravé, putovala Michalka k novým rodičům. Tento postup překvapivě ocenila údajná biologická matka holčičky. “Spojila se se mnou a radovala se, že je dítě v rodině, protože taková malinká potřebuje nejvíce lásky,” uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess pro deník Blesk.

Reakci matky však příliš pozitivně nevnímá. “To, že se matka dítěte ozve zakladateli babyboxu, je takový častý alibismus, se kterým se setkávám,” přiznal Hess, že to není výjimečné. Žena má podle něj kromě Michalky ještě dvě starší děti.

Podle něj matky často odkládají děti do babyboxu proto, že má jejich partner podezření, že nejsou jeho a odmítne je vychovávat. Aby ženy zabránily rozpadu současné rodiny či vztahu nebo nebyly partnerem vyhozeny z domácnosti, volí raději bezpečné odložení miminka.

Zprávy - další články

Doporučujeme