Merkelová: Dohoda zemí EU na migraci bude složitá

24. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

V Bruselu v neděli odpoledne začíná schůzka více než poloviny členských zemí EU k migrační problematice. Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu uvedla, že by se mělo hovořit jak o omezování počtu migrantů mířících do EU, tak také o tom, jak těmto lidem zamezit v následných přesunech mezi státy unie.

Dohoda podle ní bude složitá, dnes ji nejspíš nelze očekávat a o věci se bude mluvit hlavně na summitu celé osmadvacítky ve čtvrtek.

Druhotné přesuny migrantů uvnitř unie by do nalezení shody mezi státy EU mohla řešit dvoustranná či třístranná ujednání mezi nimi, míní kancléřka.

Francouzský prezident Emmanuel Macron před novináři nynější krizi označil za politickou. Evropa podle něj musí zůstat věrná svým hodnotám individuálních lidských práv a právě na nich založit řešení. Také Macron uvedl, že je třeba najít způsob jak omezit pohyby migrantů mezi zeměmi EU, ale i jejich příchodu do unie.

Nový italský premiér Giuseppe Conte při příchodu oznámil, že přijel nabídnout zcela nové řešení migrační problematiky, které označil za “víceúrovňovou strategii pro migraci”.

Minisummit 16 států EU svolal na dnešní odpoledne do Bruselu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Česká republika se spolu s dalšími státy visegrádské skupiny, tedy Slovenskem, Maďarskem a Polskem, rozhodla neúčastnit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme