Merkelová: Štvanice a nenávist nemají v právním státu co dělat

28. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Štvanice a nenávist nemají podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) v právním státu co dělat. Šéfka německé vlády se tak v úterý vyjádřila na tiskové konferenci v Berlíně k dění ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici), kde v neděli odpoledne radikálové napadali přistěhovalce a osoby jiného než německého vzhledu. Útoky dnes odsoudil také ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který saské policii nabídl spolkovou pomoc.

“Za prvé, v noci ze soboty na neděli byl zabit člověk a naštěstí jsou už zatčeni podezřelí. Je to hrozná událost,” připomněla dnes Merkelová vraždu pětatřicetiletého Němce, která útokům na přistěhovalce předcházela. Z vraždy jsou podezřelí dva muži z Iráku a Sýrie; oba jsou ve vazbě.

“Za druhé, to, co jsme potom viděli, je něco, co v právním státu nemá žádné místo. Máme videozáznamy, které ukazují, že se odehrály štvanice, že se lidé srocovali, že na ulicích byla nenávist, a to nemá s naším právním státem nic společného,” zdůraznila šéfka německé vlády po jednání s premiérem Chorvatska Andrejem Plenkovičem.

Sama se pak stala terčem kritiky ze strany místopředsedy svobodných demokratů (FDP) Wolfganga Kubickiho, podle něhož jsou kořeny výpadů v postoji kancléřky k uprchlické krizi ve stylu “zvládneme to”. Navíc se ani jí nepodařilo občany východu Německa dostatečně do společnosti integrovat a ocenit je.

Merkelová dnes také ocenila Seehoferovu nabídku pomoci saským úřadům pro případ, že ji budou potřebovat k prosazení dodržování pořádku a práva.

Seehofer zase stejně jako Merkelová vyjádřil soucit pozůstalým po zavražděném. Zároveň zdůraznil, že tento případ a jeho dopad na společnost nemůže sloužit jako výzva k násilí nebo výtržnostem. Pro to není v právním státu žádné místo.

“Stát – a pouze stát – se v této zemi stará o právo a bezpečnost. Ale občané – my všichni – se staráme o společenský smír,” nechal se zase slyšet spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. “Nepřipusťme, aby se naše města stala dějištěm štvanic. Nenávist nesmí nikde v naší zemi dostat zelenou,” vyzval.

Saský premiér Michael Kretschmer (CDU) vedl, že stát si nenechá vzít mocenský monopol. Události z Chemnitzu podle něj ukazují, že v boji proti pravicovému extremismu není možné polevit.

Řada kritiků ale poukazuje na to, že přístup saských vlád po znovusjednocení Německa v roce 1990 vůči pravicovým radikálům nebyl dostatečně tvrdý. V médiích se objevuje řada příkladů, které to mají dokládat, od neslavně známých žhářských útoků na ubytovnu pro cizince a uprchlíky v Hoyerswerdě v roce 1991 až po násilné výpady proti běžencům v Heidenau a Clausnitzu před třemi a dvěma lety.

Poukazuje se také na to, že v Sasku byla velmi silná krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) a základnu pro své teroristické činy zde našla neonacistická skupina Národněsocialistické podzemí (NSU), která v letech 2000 až 2007 zavraždila devět mužů tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme