Města se zaplněnými třídami se obávají reformy financování škol

15. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Středočeská města se obávají připravované reformy financování škol. Podle vedení Kladna a Slaného reforma pro základní školy se zaplněnými třídami znamená méně peněz, než dostávaly dosud. ČTK to řekli primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) a starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS). Do kladenských základních škol nyní dochází přibližně 7000 žáků, do slánských zhruba 2000.

Změna financování škol, které nyní vychází z příspěvku na žáka, by se nově měla odvíjet od platby na počet vyučovacích hodin, o který škola požádá, i když by měly být nastavené určité limity, uvedl starosta Slaného. “Systém trošku poškodí ty, kteří mají hodně dětí a snaží se třídy zaplňovat větším počtem dětí,” řekl Hrabánek, který byl dříve ředitelem základní školy. Podle něj je systém s kritériem podle počtu dětí spravedlivý a není třeba jej měnit.

Podle Jiránka by reforma mohla pro Kladno znamenat finanční snížení v takovém rozsahu, že by ubyly peníze zřejmě na 22 učitelů, což je v průměru více než jeden učitel na každou kladenskou školu.

“To už je opravdu velký zásah, takže my se budeme snažit dohodnout se s ministerstvem školství, aby se sice přidalo, když to stát chce, těm nenaplněným třídám, ale aby se neubíralo těm naplněným. Uvědomujeme si, že to je problém jenom v části České republiky, my jsme ale ti šťastní, kteří mají těch dětí hodně,” dodal Jiránek.

Navrhovaná reforma by měla začít platit od roku 2020, ale už od září podle ní školy musejí připravit rozvrhy. Roční příspěvek na žáka nyní činí zhruba 14.500 korun.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme