Metla na nezodpovědné pejskaře: Laboratoř přiřazuje exkrementy ke konkrétním psům díky DNA

2. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Rozčiluje vás, že ve vašem okolí stále ještě žije řada lidí, kteří evidentně neuklízejí po svých psech? Možná vás inspiruje toto řešení s pomocí nejmodernější technologie. Laboratoř v americkém Tennessee totiž denně analyzuje až stovku psích exkrementů, které na základě získané DNA přiřazuje je konkrétním psům. Díky rozsáhlé databázi pak mohou žadatelé oslovit konkrétního nepořádného páníčka.

Pracovníci vědecké laboratoře v Tennessee mají hodně kuriózní náplň práce. Ze vzorků psích exkrementů, které jim chodí poštou, totiž získávají profily DNA a ty pak porovnávají s údaji ve své rozsáhlé databázi. Na konci jejich snažení je tak možné určit konkrétního psa a s ním i viníka, který jeho “dáreček” na veřejném místě zanechal.

Vědcům denně přijde až stovka vzorků psích výkalů, které lidé ve svém sousedství objevili. Tyto vzorky se následně odvodní v centrifuze a ze hmoty, která zbude, se získává DNA. To je prý možné proto, že jak hmota cestuje trávicím traktem zvířete, nabaluje na sebe i jeho buňky. Podle vědců se podaří úspěšně přiřadit až 6 vzorků z 10.

Cílem celého projektu je pochopitelně přimět páníčky, aby po svých zvířatech opravdu důsledně uklízeli. A podle všeho se daří. Lidé z komunit, kde tento systém funguje, si pochvalují, že zatím žádného viníka nemuseli obvinit dvakrát.

Analýza jednoho exkrementu stojí asi 20 dolarů, tedy bezmála 460 českých korun. Aby však vědci mohli určit, o kterého psa se jedná, musí mít jeho údaje ve své databázi. V té je v současnosti zhruba 300 tisíc psů. Z tohoto důvodu systém skvěle funguje v malých komunitách, jeho plošné použití je však prakticky nemožné.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme