Metnar vysvětlil nesrovnalosti v diplomové práci: Rezignaci nabízet nebudu

27. července 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se rozhodl, že rezignaci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) kvůli pochybnostem o své diplomové práci nabízet nebude. Na tiskové konferenci se omluvil veřejnosti i autorovi publikace, ze které čerpal, že ve své práci neuvedl citace. Řekl, že udělal chybu, nešlo ale podle něj o plagiátorství. Odkázal se při tom na posudek Ostravské univerzity, která o jeho výsledku dnes informovala. Babiše o situaci informoval telefonicky.

Ostravská univerzita dnes uvedla, že Metnarova diplomová práce není plagiát. Mohla mít ale podle školy vyšší úroveň. Mluvčí univerzity Adam Soustružník uvedl, že se Metnar nedopustil vědomého plagiátorství, ale kontrola ukázala, že text vykazuje nedostatečnou práci s citačními zdroji. Na některých stránkách evidentně ministr podle školy čerpal z knihy Petra Musílka z Vysoké školy ekonomické v Praze, na zdroj ale v textu neodkázal. Tuto publikaci ovšem uvedl v seznamu použité literatury.

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu MV ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. Svou diplomovou práci obhájil v roce 2004. Na pochybnosti v úterý upozornila Česká televize.

V minulých dvou týdnech kvůli problémům s plagiátorstvím rezignovali dva další ministři koaliční vlády ANO a ČSSD, ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD).

Zprávy - další články

Doporučujeme