Mezi USA a KLDR se rozvíjí krásné vztahy, tvrdí Trump. S Kimem se má sejít v říjnu

26. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Na přípravě příštího setkání prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una se usilovně pracuje, v úvahu připadá říjnový, ale nejspíš o něco pozdější termín. V televizi CBS to prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Trump dnes řekl, že se s Kimem setká velmi brzy.

Americký prezident se s Kimem setkal v červnu v Singapuru, kde se severokorejský diktátor obecnými slovy zavázal, že vykročí po cestě k denuklearizaci Korejského poloostrova. Požadavek Washingtonu, aby KLDR odevzdala seznam svého jaderného arzenálu a podnikla nevratné kroky k odzbrojení, ale naplněn dosud nebyl.

“Setkám se s předsedou Kimem velmi brzy. Bude to oznámeno, dnes máme tiskovou konferenci. Kdy a kde se setkáme, oznámíme velmi brzy,” prohlásil ve středu Trump při setkání s novináři v sídle OSN. “Denuklearizují Severní Koreu, mezi naší zemí a jimi se rozvíjí krásné vztahy,” dodal.

Podle Pompea obě země “pilně pracují na tom, aby zajistily náležité podmínky pro co nejobsažnějších summit. Může k němu dojít v říjnu, ale spíš někdy potom. Doufáme, že to bude brzy”.

Na dotaz, zda Kim souhlasí s přítomností mezinárodních inspektorů na jaderných zařízeních KLDR, Pompeo odpověděl kladně. “O kontrole mluvíme od samého počátku. Nechceme koupit zajíce v pytli. Chceme, aby byl splněn slib, který dal předseda Kim světu,”prohlásil americký ministr, který prý sám Pchjongjang brzy navštíví.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme