Michaláková se nevzdává, o syny bojuje dál. Odvolala v Norsku k nejvyššímu soudu

27. ledna 2017·Zprávy·Redakce

Právníci Evy Michalákové podali v Norsku odvolání k tamnímu nejvyššímu soudu kvůli verdiktu o jejím zbavení rodičovských práv k synům, které před lety z rodiny odebraly norské úřady. Češku znovu podpořila písemným stanoviskem Česká republika. ČTK dnes o tom informoval mluvčí výboru podporovatelů Evy Michalákové Jakub Cyrani.

Norská sociální služba odebrala rodičům syny Denise a Davida v roce 2011 kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval tehdy zjištění za závažná a nechal děti u pěstounů. O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka se odvolala k soudu, ten rozhodnutí potvrdil. Michaláková se obrátila na krajský soud jako vyšší instanci, ten ale pochybení v soudním postupu neshledal a jejím odvoláním se nezabýval. Nyní jde žena k nejvyššímu soudu.

“Odvolání směřuje proti výroku krajského soudu, který neshledal důvody se případem zabývat. Výsledkem může být, že Nejvyšší soud Norska věc vrátí krajskému soudu a nařídí mu, aby se případem věcně zabýval, nebo že jeho stanovisko potvrdí. Potvrdí-li je, nezbude než se obrátit na štrasburský soud,” uvedl Cyrani.

Členové české vlády už dřív řekli, že by ČR Michalákovou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku podpořila. Michaláková se na štrasburský soud už jednou obrátila, ten její stížnost tehdy ale nepřijal.

Michaláková a její podporovatelé vnímají dosavadní rozhodnutí norských úřadů a soudů jako trest za zveřejnění kauzy ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas citoval z rozsudku krajského soudu, podle něhož ale matka využívala média na úkor soukromí svých synů.

Zdroj: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme