Drama jako z akčního filmu: Migrantka s covidem-19 porodila ve vrtulníku

3. září 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Migrantka, u níž se potvrdila nákaza koronavirem, porodila ve vrtulníku při přepravě do nemocnice z přelidněného záchytného centra na italském ostrově Lampedusa. Informoval o tom ve středu zpravodajský web BBC.

Řím uvádí, že letos zaznamenal nárůst počtů příchodů migrantů. V úterý dostala po výzvách OSN záchranná loď povolení vylodit 353 migrantů na Sicílii. O pomoc mezitím také požádal tanker s 27 migranty na palubě. Posádka lodi Maersk Etienne uvedla, že běžence zachránila začátkem srpna po výzvě Malty, ale dosud jí nebylo umožněno je vyložit. Migranti jsou už podle posádky “zoufalí”.

Do nemocnice to nestihli

Žena, jež porodila ve vrtulníku, byla pozitivně testována na koronavirus, když začala rodit. Přebývala v záchytném centru pro migranty, které v tu dobu desetkrát převyšovalo stanovenou kapacitu, napsala agentura Reuters.

Místní činitelé uvedli, že se ženu rozhodli přepravit do nemocnice v sicilském Palermu, aby mohla porodit bezpečně. Nakonec však dítě přišlo na svět v polovině asi hodinového letu. Nyní je matka spolu s novorozenětem v Palermu.

Šéf sicilské regionální správy Sebastiano Musumeci vládu v Římě viní, že Sicílii neposkytuje dostatečnou pomoc, pokud jde o nové migranty z Afriky. Letos se na italských březích podle propočtů agentury Reuters vylodilo 19.400 migrantů, zatímco za stejné období loni to bylo kolem 5200. Podle údajů OSN do Evropy po moři letos připlulo o něco více než 40.000 lidí a 443 běženců, kteří se snažili ze severní Afriky překonat Středozemní moře, na cestě zemřelo nebo se pohřešuje.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme