Mikuláš Bek: Chceme vrátit Česku pověst spolehlivého partnera v Evropské unii

13. ledna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Mikuláš Bek (Foto: twitter Mikuláše Beka)

Hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1 byl ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek z hnutí STAN. Co je jeho prioritou? Jaký je jeho hlavní úkol? A jak chce dosáhnout požadovaných výsledků?

Chceme vrátit Česku poškozenou pověst

Vláda v pátek zveřejnila programové prohlášení, které přijala o den dříve. Nejdůležitějším bodem pro evropské záležitosti je, že se vláda zavázala důstojně zvládnout předsednictví České republiky v radě EU, které bude probíhat v druhé polovině tohoto roku. “Zároveň se pokusí vrátit Česku pověst spolehlivého partnera, protože naše pozice v posledních letech byla poznamenána celou řadou negativních momentů, které souvisely například se střetem zájmů. Byli bychom rádi, kdyby tyto záležitosti z minulosti byly smeteny ze stolu,” říká ministr pro evropské záležitosti Bek.“Já myslím, že věc, která nás poškodila byla dvojakost komunikace. Když si vezmeme příklad tzv. zeleného údělu, tak na evropské úrovni vystupovala česká vláda poměrně konsenzuálně. Souhlasila s přijetím závazků, ale pak na domácí scéně, zejména premiér, pronášel velmi silné věty, které tyto závazky zpochybňovaly. První důležitý krok je mluvit mnohem jednoznačněji. Pokud máme výhrady, tak je jasně říkejme všem. Neměli bychom říkat něco jiného v Bruselu a něco jiného doma,”  nechává se slyšet Mikuláš Bek.

Jsme odborníky na kyberbezpečnost

Na začátku roku začalo předsednictví Francii“Spolupráce v rámci tzv. předsednického tria s Francií a Švédskem probíhá už celý rok. Já sám jsem jednal s francouzským velvyslancem a francouzský ministr vnitra nás navštívil začátkem roku. Ten nám představil jejich priority… Komunikace je velice intenzivní na mnoha rovinách,” ujišťuje bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně. Horkým kandidátem na hlavní téma předsednictví je podle Mikuláše Beka oblast kyberbezpečnosti“Je to oblast, ve které máme velice dobrou spolupráci mezi firmami, akademickou sférou a bezpečnostnímu službami státu. Tady můžeme něco ukázat a vývoj evropské legislativy posunout,” říká Bek.

Je potřeba vyřešit střet zájmu

Podle slov pana ministra je důležité vyřešit záležitost ohledně střetu zájmů, na což EU členské státy tlačí. Musí se tedy v první řadě vyřešit problémy, které by mohly ohrožovat čerpání dalších evropských prostředků. “V posledních letech se členské země EU shodly na tom, že přístup ke společným finančním prostředkům je podmíněn dodržováním některých zásad právního státu a ošetření takových věcí jako je střed zájmu… doufám, že pak dojde k posunu a vztahy se zklidní,” dodal Bek.

Mým úkolem je pomoci porozumět fungování EU

V programovém prohlášení stojí: “Zlepšíme mechanismy informování českých občanů o záležitostech EU a povedeme s nimi otevřený dialog o dlouhodobých prioritách ČR v EU i o budoucnosti ČR jako celku.” Jak by mělo zlepšení informování vypadat? “Je potřeba investovat větší úsilí do prezentování toho, jak EU funguje. Od minulého roku probíhá akce Konference o budoucnosti Evropy a v České republice (možná trochu ve stínu voleb) se této záležitosti nevěnovala téměř žádná pozornost a občané o tom neví. Přitom mají možnost zapojit se pomocí digitální platformy. Tato konference může výrazně ovlivnit další směřování a my v ČR o ní prakticky nevíme. V téhle věci musíme investovat více energie a já osobně tomu hodlám věnovat co nejvíc svého času,” slibuje ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a dodává, že si uvědomuje, že je fungování EU velmi komplikované. “Proto je to potřeba soustavně a trpělivě vysvětlovat. Mým úkolem je pomoci tomu, abychom lépe rozuměli benefitům a přínosům členství. Abychom lépe rozuměli rizikům, které nám členství může přinášet tehdy, když v debatě nebudeme umět hájit naše zájmy,” uzavírá rozhovor Mikuláš Bek.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme