Milan Hnilička skončí jako poslanec. Bude šéfovat Národní sportovní agentuře

15. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Milan Hnilička. Zdroj: ČTK

Vláda ve středu projedná vnik Národní sportovní agentury (NSA), která by měla převzít kompetence Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Premiér Andrej Babiš (ANO) by v jejím čele rád viděl svého poslance a někdejšího hokejového gólmana Milana Hniličku. Pokud by se tak stalo, olympijský vítěz z Nagana by se vedení agentury věnoval naplno a vzdal by se poslaneckého mandátu.

Předsedu nové agentury bude jmenovat vláda na návrh premiéra. Počítá se s variantou, že mandát šéfa NSA bude šest let, přičemž bude možné jej prodloužit. Předseda vlády bude vykonávat koordinační a informační funkci.

Podle předlohy návrhu by měla agentura odpovídat za přípravu státní politiky v oblasti sportu, za poskytování podpor ze státního rozpočtu a kontrolu jejich využití, a za vydávání antidopingového programu.

V předloze je také uvedeno, že pozice předsedy agentury nebude podléhat zákonu o střetu zájmů, aby ji mohl vykonávat i poslanec. Milan Hnilička však na obou židlích sedět nechce. “Pokud bych byl do čela agentury jmenován, vzdám se poslaneckého mandátu, neboť bych se chtěl naplno věnovat této agendě,” uvedl bývalý hokejový brankář v úterý pro Deník.

Dosavadní rozdělování peněz na sport bylo neefektivní a těžko kontrolovatelné. Nestačí jen postavit spoustu nových hřišť a stadionů, ale především na ně dostat děti, které sportování baví, což předpokládá sehnat obětavé a schopné trenéry. Vláda musí zařídit dobré podmínky, ale má také právo vyžadovat výsledky, a to ne za deset let, ale rychle,” vysvětlil bývalý hokejový reprezentant Milan Nový, který vznik nové agentury podporuje. 

Zprávy - další články

Doporučujeme