Miloš Vystrčil: Čekáme na verdikt ústavních právníků, kteří zkoumají, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad

3. července 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Předseda Senátu Miloš Vystrčil. (Foto: Frekvence 1)

Senát v minulosti uvedl, že prezident Miloš Zeman není schopný vykonávat svou funkci. Aktuálně se radí, jaký bude jeho verdikt? Proč společnost nabývá dojmu, že je Senát zbytečná instituce? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 předseda Senátu Miloš Vystrčil.

V poslední době se ve společnosti stále více objevuje názor, že je Senát zbytečnou institucí. Předseda Miloš Vystrčil má jasno. Je to díky působení některých silně slyšitelných pollitiků a společnost tak nabývá také tento dojem, ale to není pravda,” uvádí.

Těžko se předsedovi obhajuje Senát, spíše bych se zeptal těch lidí, jestli vědí, co Senát za posledních pět, deset let udělal, řekl a dodal, že senátoři opraví každý desátý zákon a Poslanecká sněmovna ho následně akceptuje.Díky Senátu se nenakoupily gripeny a tím se ušetřilo několik miliard možná desítek miliard korun, máme dnes jiný zákon o životním prostředí než ten který poslala sněmovna, který daleko lépe zabezpečuje ochranu životního prostředí,” popisuje Vystrčil.

Na začátku června se cenátní výbor nechali slyšet, že prezident Miloš Zeman není schopnen vykonávat svou funkci. “Tam jde o to, že pokud bychom měli použít článek 66 Ústavy, to je nemožnost prezidenta republiky vykonávat úřad prezidenta ze závaných důvodů, tak jsme dospěli k názoru, že je nutné, abychom měli jasně doloženo, že jsou tady závažné důvody,” uvedl předseda. Případ se děje v historii ČR poprvé. Musí to být ústavní právníci, kteří tak učinní, my čekáme, zda řeknou ty závažné důvody, pro které by nemohl prezident vykonávat svůj úřad,” dodal.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme