Miloš Vystrčil: Je důležité, aby Rusko cítilo, že proti němu nestojíme jako Česká republika, ale jako část demokratického světa

20. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (Foto: Frekvence 1)

Když v sobotu premiér a vicepremiér České republiky oznámili, že do výbuchu skladu vojenské munice ve Vrběticích byli zapojeni ruští agenti, leckoho ta zpráva šokovala. Zaskočen byl i předseda Senátu Miloš Vystrčil. "Je velmi důležité, aby Ruská federace cítila, že v tomto nestojíme proti ní jako Česká republika, ale jako část demokratického světa," uvedl v pořadu Press klub s Romanou Navarovou na Frekvenci 1.

O víkendu českou veřejnost šokovala zpráva, že za výbuchem muničního skladu v roce 2014 měli stát příslušníci ruské tajné služby GRU. Informaci na tiskové konferenci společně oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Záležitost zaskočila i předsedu Senátu Miloše Vystrčila.“Nečekal jsem, že to bude takhle špatné. Že je možné, že v České republice někdo, s kým máme podepsanou smlouvu o přátelství a spolupráci, udělal takový čin, který se dá nazvat teroristickým činem, a to tím, že použil ruské tajné služby,” uvedl v rozhovoru s Romanou Navarovou v pondělí večer na Frekvenci 1.

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora je obvyklé, že jsou mezi diplomaty špioni, ale nemají se prý vměšovat do vnitřních záležitostí daného státu. “Nemyslím si, že mezi diplomaty by měli být špioni. Podle toho, co já vím, to nebyli diplomaté, kteří jsou špioni, kteří organizovali a případně se podíleli na tom výbuchu ve Vrběticích. To byli členové ruských tajných služeb, ruské kontrarozvědky, a to je podle mého názoru něco, co bychom si měli pamatovat a na co bychom měli adekvátně reagovat,” reagoval Vystrčil.

Důležitá je mezinárodní podpora

Kroky vlády předseda Senátu podpořil. “S tou první reakcí, kterou učinila naše vláda, souhlasím. Myslím si, že vyhoštění 18 diplomatů je na místě, a pokud dneska Rusko reaguje ještě tvrději, než jsme reagovali my, tak si myslím, že budeme muset znovu reagovat. Budeme se muset tomuhle tvrdému kurzu Ruské federace přizpůsobit, protože my jsme svrchovaná, svébytná, samostatná a svobodná země, a nemůže to být tak, že ten, kdo je poškozený, ten, na koho bylo zaútočeno, nakonec ještě bude obrán o více pracovníků ambasády v Rusku, než kolik jsme jich vyhostili v České republice. Můžeme skončit třeba na poměru 1:1,” uvedl.

Důležitá je teď podle něj mezinárodní podpora. Vystrčil věří, že podporu od našich spojenců jak v Evropské unii, tak i v NATO dostaneme. “Je to důležité nejen pro nás, ale pro celou demokratickou část světa, aby Ruská federace cítila, že v tomto nestojíme proti ní jako Česká republika, ale jako část světa, která je přesvědčena, že některé principy se musí dodržovat a že není možné dělat na území cizího státu různé teroristické útoky. To je hrozné. Jsou jiné možnosti, jak to řešit, pokud mám problém. Dá se hovořit s vládními představiteli atd.,” je přesvědčen.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme