Miloš Vystrčil: Pokud prezidentovi záleží na tom, abychom měli rychle stabilní vládu, tak je jasné, co by měl udělat

13. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Předseda Senátu Miloš Vystrčil. (Foto: Frekvence 1)

V mimořádném povolebním Press klubu byl hostem předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). S Čestmírem Strakatým řešili špatnou komunikaci Kanceláře prezidenta republiky (KPR) s veřejností nebo jak se bude dál po volbách postupovat a na co by se měla nová vláda zaměřit.

Přístup Hradu se Vystrčilovi nelíbí

Předseda přiznává, že mu informace o zdravotním stavu a diagnóze prezidenta stačí, ale to nic nevypovídá o tom, zda je Miloš Zeman schopný vykonávat svou funkci. “Respektive, zda je způsobilý činit kroky, které mu z titulu jeho pozice přísluší dělat, například v souvislosti s povolebním vyjednáváním. Je to podobné, jako když řidič jezdí autobusem, tak je potřeba vědět, zda je k tomu způsobilý, zda vidí, slyší… a to si myslím, že v tomto směru prezidentská kancelář informuje nedostatečně,” uvedl Vystrčil.

Sám také uvažuje o oslovení KPR nebo Ústřední vojenské nemocnice, kde je prezident hospitalizován, aby vydaly prohlášení. Všichni si určitě uvědomují, kteří vědí o tom, jak na tom prezident je, jak velkou odpovědnost na sobě mají, a že je podstatné informovat o tom, zda prezident může vykonávat svoji funkci… to je důležité pro nás všechny,” dodal předseda Senátu s tím, že by se Kancelář měla chovat citlivě, s respektem k Zemanovi a veřejnost by měla zase respektovat soukromí druhých.

Je po volbách. Jak se bude postupovat?

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála koalice SPOLU v čele s Petrem Fialou (ODS). “Předpokládám, že budeme společně postupovat, a že budeme schopni prokázat podporu našemu společnému postupu se 108 mandáty, a tím pádem by mělo poměrně rychle dojít k sestavení vlády a k nastavení normálního režimu v naší zemi. Tzn. vládne vláda, která má většinovou podporu ve Sněmovně,” popisuje Vystrčil.Pokud prezidentovi záleží na tom, abychom měli rychle stabilní vládu, tak je celkem jasné, co by měl udělat,” doplňuje.

Nová vláda by se měla zaměřit na státní dluh a efektivní využití evropských prostředků

Důležité je podle Vystrčila zastavit v Česku rychlost zadlužování. “Musíme myslet na budoucnost a na budoucí generace,” popisuje. “Druhá věc je zajistit efektivní využití evropských prostředků, abychom opět mysleli na budoucnost, zachování současných sociálních standardů, zdravotních služeb a aby se nesnížila naše schopnost být konkurence schopnými, aby se zvýšila bezpečnost a posílili jsme naši soběstačnost,” uvedl předseda. Podle něj dosluhující vláda v některých případech nesprávně směřovala investice. Není možné dát investice do vědy, výzkumu, vývoje, inovací a zároveň třeba dávat peníze na věci, které jsou nezbytné a které souvisí se zvyšováním byrokracie a administrativy…Tady jsem přesvědčen, že ta práce nebyla dobře odvedena,” řekl na závěr v Press klubu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme