Miloš Vystrčil: Cestou na Tchaj-wan může ČR jenom získat. Pokud bude chtít Čína uplatnit sankce, alespoň poznáme, že to není dobrý partner

12. června 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: ČTK

Přípravy na plánovanou cestu na Tchaj-wan předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila (ODS) už jsou v plném proudu. Eviduje prý dokonce desítky žádostí zájemců z různých oborů, kteří by se cesty rádi zúčasnili s ním. Prozradil to v pořadu Press klub ve vysílání Frekvence 1.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v úterý oznámil, že plánuje uskutečnit oficiální cestu na Tchaj-wan. Nic zásadního se prý ovšem od jeho prohlášení nezměnilo. Zvýšil se počet vyjádření, e-mailů ve schránce a SMS zpráv, které mu přicházejí, o své bezpečí se ale neobává.“Reakce jsou vcelku pozitivní,”uvedl v Press klubu.

Přípravy na plánovanou cestu už se podle senátora rozjely na plno. Zúčastnit by se jí měla také vdova po Vystrčilově předchůdci, Věra Kuberová. Zájemců o účast je ale mnohem víc.

Desítky zájemců

“Já sám dostávám, dneska už mohu říci, desítky žádostí různých podnikatelů i dalších organizací o to se té cesty účastnit. Věřím, že se všechno podaří zorganizovat,” uvedl předseda Senátu pro Frekvenci 1.

Zdaleka ne všichni ovšem vnímají Vystrčilovy plány s povděkem. Proti cestě je například prezident Zeman nebo premiér Babiš. “Neberu to tak, že jsem sám proti všem. To, že mají nejvyšší státní představitelé jiný názor, se mi stalo již mnohokrát. Sám bych byl, kdybych za sebou neměl český Senát a spoustu dalších lidí,” uvedl politik.

Mezi nejčastějšími argumenty odpůrců je zkomplikování vztahů s Čínou. To však Vystrčil odmítá. “Já si myslím, že v tuhle chvíli nám hrozí zejména to, že budeme závislí na nedemokratické velmoci. Můžeme se dostat do situace, kdy budeme nuceni jí sloužit a poslouchat. To si myslím, že není dobrá pozice,” nechal se slyšet.

Nic moc nám nehrozí

“Pokud narovnáme záda a budeme se chovat svéprávně a svobodně, tak si myslím, že nám nic moc nehrozí. Tak bychom měli jako normální stát fungovat. Pokud vůči nám Čínská lidová republika bude chtít uplatnit nějaké sankce za to, že se chováme svébytně a nezávisle, tak je jedině dobře, že poznáme, že to není partner, který si zaslouží užší spolupráci. Protože ta spolupráce by byla velmi riziková,” myslí si senátor.

Na cestě může podle předsedy Senátu Česká republika jen získat. “Já si myslím, že tou návštěvou nic moc neriskujeme. Pokud dojde k odvetě, možná na tom krátkodobě někdo prodělá, ale dlouhodobě jako stát na tom z hlediska našeho dalšího fungování, prosperity a nezávislosti můžeme jenom vydělat,” uvedl Vystrčil.

Zprávy - další články

Doporučujeme