Miloslav Rozner odchází z vedení SPD, z politiky prý »vybrousit« nechce

14. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Miloslav Rozner. ČTK / Ondřej Deml

Z pětičlenného předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury po sobotě odejde řadový člen Miloslav Rosner. Delegátům volebního kongresu poslanec, který proslul mimo jiné výrokem o vybrušování, řekl, že z vysoké politiky nechce vybrousit, ale hodlá se plně věnovat vedení jihočeské organizace hnutí.

Okamura novinářům řekl, že s prací dosavadního předsednictva je spokojen. Roznerovi poděkoval za vedení kampaní a uvedl, že v nejužším vedení tak bude minimálně jedna změna. Mezi novými uchazeči jmenoval poslankyni z Ústeckého kraje Terezu Hyťhovou.

Podle vyjádření lídrů hnutí, kteří vystoupili v otevřené části jednání konference, má Okamura plnou podporu. Některé kraje oznámily, že na další místa podpoří kandidáty podle Okamurova výběru. Okamura uvedl, že hnutí je demokratické a kandidovat může každý.

Má však připravené doporučení tak, aby se do čela hnutí dostali osobnosti s různými schopnostmi, na jejichž základě by se podělili o vedení uskupení. Přihlédnout chce například k manažerským schopnostem kandidátů.

Vedle odcházejícího Roznera jsou řadovými členy vedení poslanci Radek Rozvoral a Jaroslav Holík.Místopředsedou je šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala. Volební a diskusní část konference organizátoři pro novináře uzavřeli.

Hnutí podle Okamury přibývá členů, loni na podzim hovořil o 11 tisících lidí, dnes o 13 tisících. Uskupení ale členskou základnu rozlišuje, řádných členů je 1400, zhruba 5500 je členů čekatelů a dalších šest tisíc si podalo elektronickou přihlášku a krajské organizace je postupně registrují.

Hnutí se na konferenci chystá na podzimní komunální a senátní volby, ale i na jarní volby do Evropského parlamentu. Okamura na dotaz ČTK uvedl, že v nich nehodlá kandidovat, protože by ztratil možnost řídit hnutí. Jméno lídra podle něj hnutí zvažuje a oznámí ho až po hlasování o obsazení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme