Děti žily v otřesných podmínkách v chatce a myly se v potoce. Vysvobodila je policie

23. dubna 2024·Zprávy·Redakce

Děti žily v otřesných podmínkách. (Foto: MP Hluboká)

Opravdu hrůzný nález mají za sebou městští strážníci z Hluboké nad Vltavou. Policisté při kontrole chatek našli v jedné z nich tři nezletilé děti, které bydlely s matkou a dalšími lidmi v nedůstojných podmínkách. Děti neměly záchod a umývat se musely ve studeném potoce. Informovala o tom městská policie na svých stránkách.

Vše nejprve vypadalo jako obyčejný výjezd. Strážníci byli přivoláni vedoucím tamní prodejny, aby přijeli udělat pořádek a zklidnit tři pořvávající lidi před obchodem. Po příjezdu na místo však strážníci na místě našli výtržníky jen dva, třetí se schovával za obchodem. Znali jsme je, v minulosti se potýkali s drogovou závislostí a také krádežemi v supermarketech,” uvedl zástupce vrchního policisty Patrik Brožek.

Následně se zjistilo, že lidé bydlí v jakési chatce za zoologickou zahradou. Jeden z policistů si vzpomněl, že jednoho muže bez domova v chatce v lese nedávno řešil, a tak se rozhodli místo zkontrolovat. Když dojeli na místo, nevěřili svým očím.

Děti ve věku pět, sedm a osm let obývaly chatku 3×4 metry. Nevěděly, kdy byly naposledy ve školce či ve škole nebo co je to čištění zubů. Děti mu také řekly, že se chodí mýt do potoka poblíž a na WC chodí za chatku,” uvedl médiím Brožek. Toto rozhodně nejsou podmínky vhodné k životu. Proto policisté usoudili, že se jedná o zanedbání péče a na místo zavolali sociální pracovníky z OSPODu.

V chatce přebývalo celkem sedm lidí – čtyři dospělí a tři děti. Sociální pracovnice děti okamžitě odvezly na vyšetření do nemocnice a následně je vzaly do dětského domova. Děti byly hladové, řekly nám, že jedly naposledy v 11 hodin ráno chleba, když jejich matka odešla do města… Žily zde asi dva týdny. Podle osoby, která je v chatce hlídala, všechny děti vyhodil jejich otec z bytu,” doplnil. Matkou dětí je podle zjištěných informací žena, která se schovávala za obchodem. Sociálka jí odebrala už deset dětí.

Zprávy - další články

Doporučujeme