Milostný život nám ovlivňují matky! Podle vědců určují, kolik partnerů budeme mít

25. listopadu 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Trápí vás pocit, že toho správného partnera nikdy nenajdete, a nebo jste naopak vždy měli v lásce štěstí? Možná za to může vaše matka. Podle vědců existuje vztah mezi tím, kolik partnerů za svůj život měla žena, a kolik partnerů bude mít její dítě. A to dokonce i tehdy, pokud potomek matčiny vztahy nezažil či nezaznamenal.

Podle vědců mívají potomci v životě zhruba stejný počet milostných partnerů, jako jejich matky. A to ať už byli děti svědky matčiných milostných avantýr, a nebo nikoli. S tímto závěrem přišel odborný tým z univerzity Ohio State, který od roku 1979 zkoumal po dobu 24 let více než 7 tisíc matek a jejich biologické děti.

Podle vědců nemá na podobný počet partnerů ani tak vliv sociálního statusu nebo komunity, v níž matka s potomkem žije, jako spíš to, že ženy předávají dětem své vztahové dovednosti. Dospělí, kteří nás vychovávají, nás učí základní společenské dovednosti – jak dávat najevo náklonnost či jak řešit hádky a předávají nám různé strategie.

To pak má vliv na to, jak potomek vychází s lidmi, jak se ke komu chová, jak řeší krizové situace, jestli stojí o závazky nebo se jim vyhýbá a tak dále. A to se samozřejmě odráží i v jeho milostném životě. Stejné či podobné milostné strategie je tak možné vysledovat napříč několika generacemi.

Dalším bodem, který může mít vliv, jsou vrozené predispozice. Od rodičů dědíme určité vlastnosti, které pak mohou mít další vliv na náš společenský život.

Podobná data, která by zkoumala vliv otců, však bohužel zatím chybí. Z větší části je to kvůli zastaralému, ale stále přetrvávajícímu názoru, že matka je nejdůležitější osobou v životě potomka. Podle psychologů mají otcové značný vliv na vztahy svých dětí. Ve spoustě domácností se ovšem stále ještě o péči o děti starají hlavně ženy a mohou mít proto větší vliv.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme