Ministerstvo chce lépe chránit učitele. Za hrubé útoky škola žáka vyloučí

1. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Ministerstvo školství se chce vypořádat s vzrůstající agresivitou českých školáků. Připravuje proto změny školského zákona, který bude jasně definovat postavení učitelů a povinnost vyloučit žáka ze školy za opakované hrubé fyzické či slovní útoky.

Diskuse o postavení a ochraně učitelů se v poslední době objevovaly opakovaně. Naposledy v souvislosti s kauzou šikanované učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze. Objevovaly se návrhy, že by učitelé mohli mít postavení veřejného činitele nebo úřední osoby, ale ty opakovaně odmítla ministerstva spravedlnosti a vnitra.

Ministerstvo se chce vydat cestou vymezení práv a povinností učitelů, která zatím ve školském zákoně chybí. Učitelé by měli mít mimo jiné právo na ochranu před fyzickým násilím a psychickým nátlakem ze strany dětí, žáků a studentů i jejich rodičů a dalších lidí, s nimiž přicházejí do kontaktu. Ředitel školy by také měl povinnost vyloučit žáka nebo studenta, který opakovaně slovně nebo fyzicky útočí na učitele, jiné zaměstnance nebo spolužáky ze školy.

PSALI JSME: Studenti, kteří měsíce šikanovali učitelku, půjdou k soudu! Kantorka později zemřela

Vyloučení by se nemohlo týkat žáků, kteří plní povinnou školní docházku, ani žáků a studentů umístěných v zařízení ochranné nebo ústavní výchovy nebo v zařízení pro preventivně výchovnou péči. U druhé skupiny by o tom musel rozhodovat soud. Nově by také ředitelé mohli mít povinnost veškerá závažná provinění hlásit orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a státnímu zastupitelství. Mohlo by se to využívat u dětí na základní škole, kde není možné vyloučení.

ČTK/Jirka G. Novák

Zprávy - další články

Doporučujeme