Ministerstvo pro místní rozvoj se možná přejmenuje. Jaký by mohl mít resort název?

4. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj (Facebook)

Ministerstvo pro místní rozvoj by se mohlo na ministerstvo veřejného investování přeměnit od roku 2020. Vyžádá si to změnu kompetenčního zákona. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Ke změně kompetenčního zákona se mají ministři sejít na jednání 9. a 10. prosince. “Tam se právě budeme bavit i v kontextu programového prohlášení vlády, zda otevřít kompetenční zákon, a kde spatřujeme priority a u kterých ministerstev,” uvedla Dostálová s tím, že ona otevření debaty o změně zákona podporuje. Podle ní by v budoucnu mělo vzniknout spíše ministerstvo krajů, měst a obcí, aby se vytvořilo jediné mateřské místo pro veřejné investice v ČR.

Ministerstvo by mělo v nejbližší době představit Národní plán investic do roku 2030, který je sestavený z dat od resortů i krajů a obcí a má dát státu představu, kam je třeba investovat bez ohledu na rytmus evropské dotační politiky.

V příštím roce by měla vláda investovat okolo 122 miliard korun, z toho zhruba 80 miliard ze státního rozpočtu a zbytek z evropských dotací. V dalších letech chce investovat mezi 150 a 170 miliardami Kč ročně, z toho 80 až 100 miliard ze státního rozpočtu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme