Ministerstvo vnitra chce urychlit vznik databáze problémových fanoušků

19. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Utkání 24. kola první fotbalové ligy: Sparta Praha – Viktoria Plzeň, 9. března 2019 v Praze. Policie zasahuje v sektoru plzeňských fanoušků, odkud se ozývala pyrotechnika.

Ministerstvo vnitra chce s kluby a Ligovou fotbalovou asociací (LFA) probrat, zda lze postavení a pravomoci bezpečnostních agentur na fotbalových stadionech upravit zákonem. Pracovní skupina k diváckému násilí se v úterý také dohodla, že urychlí vznik databáze problémových fotbalových fanoušků, o které se mluví už pět let. Její kostra by mohla být hotová v řádu měsíců, řekl na tiskové konferenci po jednání ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Expertní skupina se sejde znovu za dva týdny.

Resort v současnosti dokončuje text zákona o soukromých bezpečnostních službách. Ještě než bude předložen vládě a Poslanecké sněmovně, chce Hamáček s kluby a asociací probrat, zda je možné do legislativy zahrnout úpravu pravomocí agentur.

O databázi problémových fanoušků se hovoří od roku 2014. Skupina se v úterý dohodla, že urychlí její vznik. “Vydáme v rámci ministerstva vnitra pokyn, aby v případě, že budou ukládány v rámci přestupkového řízení zákazy vstupu na sportovní utkání, tyto informace byly neprodleně přenášeny do databáze, což se dnes neděje,” řekl Hamáček. Z centrální databáze bude možné data exportovat do již existující databáze klubových zákazů vstupů.

Myslím, že jsme schopni kostru databáze mít v řádu měsíců. Potom přijde druhá fáze – vymahatelnost, a to už jsou investice ze strany klubů. Bavíme se o kamerových systémech, které jsou schopny rozeznávat tváře,” poznamenal ministr. Podle něj to bude vyžadovat i klubové výdaje, o čemž je připraven s vedením týmů jednat. Hamáček zatím neuvažuje o finanční výpomoci klubům z vládních či veřejných prostředků.

Pokud je problémové osobě zakázán vstup na stadion v rámci přestupku či trestního řízení, lze podle ministra postupovat velmi rychle. V případě, že se jedná o klubový zákaz, jde o porušení návštěvního řádu. Hamáček uvedl, že se připravuje úprava přestupkového zákona, porušování návštěvního řádu by se pak mohlo řešit jako přestupek s příslušnými sankcemi.

V rámci přestupků chce také výrazněji řešit používání pyrotechniky. “Jednáme o tom, že podstatně zpřísníme sankce za používání pyrotechniky a budeme je tvrdě vymáhat. Říkám otevřeně, že v tomto potřebujeme také součinnost klubů, protože ne všechny naprosto jednoznačně sdělují fanouškům, že používání pyrotechniky na fotbalových utkáních je nebezpečné a zakázané. Plánujeme docela zásadní zpřísnění,” konstatoval Hamáček, podle kterého je potřeba stanovit konkrétní minimální hodnotu sankcí.

Jednání Hamáček svolal v reakci na incident z utkání 24. kola fotbalové ligy mezi Spartou a Plzní na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků. Disciplinární komise LFA následně udělila Plzni půlmilionovou pokutu, pořádající Sparta musí za výtržnosti diváků zaplatit 350 tisíc korun.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme