Ministerstvo zdravotnictví povolilo použití experimentálního léku Remdesivir v ČR

17. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch hovoří o dalších opatřeních proti šíření koronaviru na tiskové konferenci po zasedání vlády 16. března 2020 v Praze. Vlevo přihlíží premiér Andrej Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead v ČR. Vyplývá to z dokumentu, který v úterý vyvěsilo na webu. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice, řekla ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. O lék si Česko může firmu požádat, popsat stav pacienta. Ta poté posoudí, jestli ho zařadí do programu a lék mu poskytne. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že by pro lék ČR poslala armádní speciál.

V dokumentu je uvedeno, že “lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci”.

V Česku jsou v současné době tři pacienti v kritickém stavu. Jeden muž je ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. “Stav pacienta zůstává nezměněný. Je stále na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN Praha, je ve vážném stavu, připojený na mimotělní membránovou oxygenaci (ECMO), ale stabilizovaný,” řekla mluvčí nemocnice.

Zprávy - další články

Doporučujeme