Ministr Pelikán v další vládě nebude, odejde z politiky

7. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) už nebude v další vládě a v politice skončí. Řekl to v sobotním rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Odejít chce také ze Sněmovny, neřekl ale kdy. Rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné názorovým rozchodem s hnutím ANO. Jeho členem ale zůstane.

Pelikán v rozhovoru uvedl, že zůstane v současné vládě, protože kabinet je v demisi, a sám tedy již demisi podat nemůže. Mohl by pouze požádat prezidenta, aby ho z funkce uvolnil. Nechce ale přidělávat práci svým kolegům.

O odchodu uvažoval delší dobu, k rozhodnutí přispěl i jeho verdikt o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. “Očekával jsem, že to vyvolá u některých politických subjektů v Česku nepřátelské reakce a nechtěl jsem tím zatěžovat jednání o budoucí vládě,” vysvětlil Pelikán.

Jako další důvod uvedl, že jeho stanoviska a názory nejsou vždy v souladu s většinovým stanoviskem ANO. Týká se to podle něj například postoje k hnutí SPD, ale nejenom toho. “Velmi obtížně hledám porozumění u řady poslanců v našem klubu, co se lidských práv týká,” uvedl Pelikán, který je rovněž předsedou Rady vlády pro lidská práva.

Po odchodu z ministerstva se Pelikán hodlá vrátit do advokacie. Působit chce také jako přednášející na právnické fakultě, kde má v současnosti desetinový úvazek.

Před odchodem z politiky by chtěl Pelikán ve Sněmovně prosadit ještě změny v oddlužení lidí, kteří se ocitli v dluhové pasti. “Jsem rád, že jsem dotáhl do schváleného věcného záměru hromadné žaloby, které jsou moc důležité. Teď dokončujeme elektronické náramky a nový systém výběru soudců,” dodal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme